Acasă Social Suceava: Șeful SPP Suceava, după gratii pentru fapte săvârșite pe când era...

Suceava: Șeful SPP Suceava, după gratii pentru fapte săvârșite pe când era la SIPI

DISTRIBUIȚI

 130039 – 20072014 – Şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, a fost reţinut de DNA, fiind acuzat că în perioada în care a fost ofiţer la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) a perceput „taxă de protecţie” de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu ţigări şi alte produse de contrabandă.

Solcan a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos, faptele fiind comise în perioada în care Solcan a fost ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava. Alături de Lucian Solcan în acest dosar a fost reţinut şi Paul Pîrjolea, pentru camătă în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2008 – 2009, în calitate de ofiţer SIPI Suceava, Lucian Solcan, în contextul desfăşurării anchetei într-un dosar penal privind fapte de corupţie în care erau cercetaţi şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Nelu Fediuc şi câteva zeci de poliţişti de

frontieră şi vameşi, şi-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, încălcând dispoziţiile privind securitatea naţională şi protecţia informaţiilor clasificate conform cărora serviciile specializate în culegerea şi prelucrarea de informaţii au posibilitatea de a folosi informatori de teren cu condiţia, însă, ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.

Sursa citată menţionează că acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunţător, iar după ce Lucian Solcan l-a folosit ca sursă de informaţii i-a dezvăluit identitatea în cadrul procesului penal.

Procurorii susţin că în anul 2012 martorul denunţător, la cererea expresă a lui Solcan, i-a dat acestuia, sub formă de împrumut, suma de 10.000 de euro pentru a-şi termina construcţia unei case în municipiul Suceava. În schimbul acestui împrumut, care trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, ofiţerul Lucian Solcan, care avea influenţă printre vameşi şi lucrători de poliţie de frontieră, i-a promis martorului protecţia în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu ţigări sau cu alte produse din Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau să primească amenzi. Suma de bani pe care martorul respectiv i-a împrumutat-o lui Solcan a fost obţinută tot prin împrumut de la un cămătar, Paul Pîrjolea, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare – cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a martorului ca şi garanţie a împrumutului.

Timp de şase luni, martorul i-a plătit lui Pîrjolea o dobândă lunară de zece la sută, pentru împrumutul de care s-a folosit exclusiv Solcan, arată procurorii, care susţin că martorul i-a cerut în mod repetat lui Solcan înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de Pîrjolea să-i restituie până la 1 august 2014 suma totală de 25.000 de euro, constând în cei 10.000 de euro împrumutaţi plus dobânda de 10 la sută lunar calculată de la data remiterii împrumutului şi că în caz contrar va pierde apartamentul cu care garantase împrumutul. În schimb, martorul a beneficiat de protecţia lui Solcan în trecerile sale prin Vama Siret cu ţigări sau alte produse, mai spun procurorii DNA.

Totodată, în perioada 2011 – 2012, pe lângă acest împrumut, Solcan a pretins atât de la martorul denunţător, cât şi de la alte persoane sume de bani cuprinse între 100 şi 800 de euro lunar, cu titlu de taxă de protecţie, iar în momentul în care nu au mai avut posibilităţi financiare acesta nu le-a mai asigurat protecţia promisă.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Suceava au dispus, vineri seara, cercetarea sub control judiciar a inspectorului vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret, care este acuzat că a încercat să determine un martor denunţător, prin corupere, precum şi prin metode de intimidare, să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa şi a altor vameşi şi ofiţeri de poliţie de frontieră, în dosarul în care aceştia fuseseră trimişi în judecată. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.