Acasă Anchete Trimiși în judecată pentru divulgare de secrete

Trimiși în judecată pentru divulgare de secrete

DISTRIBUIȚI

DIVERSE_zacamant cupru– 130178 – 25072014 – Fostul director general al MOLDOMIN, Iacob Chișărău, a fost trimis în judecată de DNA pentru că în 2011 a pus la dispoziția reprezentanților unei companii private informații și documente cu caracter secret despre perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală. În schimbul serviciului, Chișărău a primit un ”salariu” de 2.000 lei/lună, între decembrie 2011 și aprilie 2012 și spera să obțină un loc de muncă la MINECO AG, firma interesată de respectivele zăcăminte.

În același dosar, a fost trimis în judecată și Sorin Berchimiș, fostul director general al IPROMIN care, de asemenea, a permis accesul la informații cu caracter secret unui cetățean rus, colaborator al aceleiași MINECO AG, care a studiat și copiat mai multe documente care conțineau date și informații geologice, tehnice, privind resursele minerale din perimetrul Moldova Nouă.

În octombrie 2012, cetățeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internațional „Henry Coandă” din București, și asupra lui s-au descoperit documentele obținute de la directorul general al IPROMIN, atât în format electronic (CD), cât și pe suport de hârtie.

Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală, Sorin Berchimiș a aprobat două documente (Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 și Procesul – verbal de declasificare, din 17.09.2012), pe care șeful structurii de securitate, Gabriel Neamțu, le-a redactat, antedatat și semnat, deși nu aveau aprobare pentru declasificarea documentelor.  Și Gabriel Neamțu a fost trimis în judecată. Dosarul se află la Tribunalul București. DNA precizează că invstigațiile au fost sprijinte de SRI.

Afacerea ”Mina de Aramă” a fost prezentată de jurnaliștii de la Rise Projesct în cadrul unei investigații jurnalistice transfrontaliere, la care au colaborat ziariști din România și Serbia. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.