Acasă Economie Transparenta selectiva

Transparenta selectiva

DISTRIBUIȚI

Ioana_Petrescu– 130326 – 01082014 – Reprezentanții Ministerului de Finanțe, în frunte cu ministrul Ioana Petrescu, s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, pentru a discuta rescrierea și promovarea noului Cod Fiscal și Codului de Procedură Fiscală.Potrivit comunicatului MF, proiectul noului Cod Fiscal menține cota unică de impozitare, a TVA, scutirea de la plată a impozitului reinvestit, măsuri de îmbunătățire a relației între contribuabil și ANAF.

Ca elemente de noutate, se discută despre introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, eliminarea dublei impozitări pentru situațiile în care un angajator vrea să ofere beneficii suplimentare pentru contribuții de pensie facultativă sau de sănătate, în limita sumei totale de 650 de euro anual, unificarea modalităţii de calcul şi plată a impozitului pe profit (respectiv începând cu trimestrul în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege, prin luarea în considerare a veniturilor şi cheltuielilor înregistrate începând cu trimestrul respectiv) a sarcinii fiscale pentru perioada impozabilă în care o persoană juridică română care a fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor devine plătitoare de impozit pe profit pentru că nu mai îndeplineşte, în cursul anului fiscal, condiţiile legale pentru o microîntreprindere.

De asemenea, se extinde la 7 ani fiscali a perioadei în care producătorii agricoli, care au înregistrat pierderi la peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole, pot să reporteze și să compenseze pierderile fiscale.

Noul Cod de Procedură Fiscală preia prevederile privind comunicarea electronică între contribuabil și administrațiile fiscale. Taxa de timbru pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală ar putea dispărea.

Pentru oprirea executării silite, contribuabilii vor putea depune scrisori de garanţie emise și de instituții bancare din state membre UE, pentru care girează o bancă din România.

În proiectul noului Cod de Procedură Fiscală au fost mult mai bine articulate noile reglementări privind controlul fiscal, în cadrul unui titlu distinct, care cuprinde șase capitole, între care cinci sunt destinate, fiecare în parte, unui anume tip de control/verificare, ținând cont de obiectivele fiecăruia. În acest context, este prevăzut dreptul contribuabilului supus inspecției fiscale de a fi informat ori de câte ori se decide o delegare a competenței de efectuare a inspecției fiscale.

În ceea ce priveşte comunicarea avizului de inspecţie fiscală, s-a prevăzut ca aceasta să se efectueze în toate cazurile, chiar dacă acesta se comunică la începerea inspecţiei. Aceasta deoarece avizul cuprinde informaţii cu privire la obiectivele inspecţiei fiscale, informaţii care servesc la aprecierea respectării de către organele fiscale a principiului unicităţii inspecţiei fiscale. În plus, aceste informaţii dau posibilitatea contribuabilului să-şi îndeplinească obligaţiile de colaborare pe perioada inspecţiei fiscale, eliminând astfel conflictele costisitoare pentru ambele părţi.

Noul proiect al Codului de procedură fiscală va reglementa explicit emiterea acordului de preț în avans pentru tranzacții efectuate cu persoane afiliate străine. În paralel, am făcut angajări, în scopul consolidării Direcției de transfer pricing din cadrul ANAF, urmând ca angajații să beneficieze de expertiza şi bunele practice ale unor agenţii fiscale prestigioase.

În cadrul dezbaterilor, au fost abordate subiecte referitoare la susținerea, prin pârghii fiscale, a activității de cercetare-dezvoltare și a educației, reglementarea prețurilor în avans, îmbunătățirea relației contribuabilului cu administrațiile fiscale, impozitarea clădirilor deținute de persoane fizice și de persoane juridice, susținerea investițiilor, taxa pe construcții speciale, propunerea privind instituirea unei penalități pentru contribuabilii care îşi diminuează obligaţiile fiscale depunând declaraţii incorecte sau nu declară obligaţiile fiscale deşi aveau această obligaţie.

Dezbaterea organizată astăzi cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României face parte din amplul proces de consultare asupra proiectelor Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală. Cele două proiecte vor rămâne deschise consultărilor cu reprezentanții mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesați.

Din păcate, deși se spune că sunt supuse dezbaterii și consultării publice, niciunul dintre aceste documente, în forma propusă de minister, nu este prezentată pe site-ul instituției, conform regulilor unei guvernări transparente. Publicarea acestor materiale pe site dă posibilitatea oricărei părți interesate de a formula opinii și propuneri care pot fi transmise, conform regulilor consultării publice, specialiștilor ministerului. Aceștia le pot prelua sau nu în forma finală a documentului.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.