Acasă Externe Bruxelles: Rasmussen: NATO trebuie sa conceapa un nou plan de aparare

Bruxelles: Rasmussen: NATO trebuie sa conceapa un nou plan de aparare

DISTRIBUIȚI

 130351 – 04082014 –NATO trebuie sa conceapa un nou plan de aparare, ca raspuns la „agresiunea Rusiei” impotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

De asemenea, Rasmussen le-a cerut statelor membre NATO sa isi majoreze bugetele in domeniul apararii, relateaza AFP.

 Seful NATO a precizat, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Midi Libre, ca „agresiunea Rusiei a fost un avertisment si a creat o noua problema de securitate in Europa”.

„Vom spori exercitiile militare si vom pregati noi planuri de aparare. Voi incuraja statele NATO sa isi majoreze investitiile din domeniul apararii. Pe parcursul ultimilor cinci ani, Rusia si-a majorat investitiile in aparare cu 50%, iar tarile NATO si le-au redus cu o medie de 20%”, a afirmat Rasmussen.

Acesta a spus ca este de acord cu declaratiile premierului britanic David Cameron, care a subliniat ca NATO trebuie sa regandeasca relatiile pe termen lung cu Rusia si sa isi imbunatateasca abilitatea de a raspunde rapid unui eventual atac.

Seful Aliantei Nord-Atlantice a mentionat, de asemenea, ca Rusia considera NATO un dusman. „Regret acest lucru, pentru ca trebuie sa dezvoltam o cooperare prolifica intre Vest si Rusia. Dar acum trebuie sa ne adaptam acestei noi situatii”, a declarat Rasmussen.

Intr-o scrisoare adresata liderilor NATO inaintea summit-ului de luna viitoare, prim-ministrul britanic David Cameron a afirmat cu fermitate ca „NATO trebuie sa desfasoare arme in Europa de Est pentru a combate amenintarea Rusiei”.

NATO trebuie sa demonstreze Rusiei ca stie ce „inseamna afacerile” prin efectuarea mai multor exercitii militare si deplasarea a mai multor arme pentru a proteja granitele estice ale Europei, a afirmat David Cameron. –– PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.