Acasă Social Bucureşti: Festival anti-fracturare la Puieşti, în Vaslui

Bucureşti: Festival anti-fracturare la Puieşti, în Vaslui

DISTRIBUIȚI

130519 – 11082014 – Primul festival pentru o lume fără fracturare hidraulică – ManiFEST – va avea loc la Puiești (Vaslui), între 6 și 8 septembrie 2014. Organizatori sunt  Rezistenta Puieşti, Rezistența Pungești, Grupul Fără Fracturare şi Grupul de Intervenție Civică, în parteneriat cu Primăria Puiești.

“Noi, mai multe organizații și grupuri informale care se opun fracturării hidraulice, sprijiniţi anul acesta de Primăria comunei Puieşti, judeţul Vaslui, ne-am unit eforturile pentru a organiza primul festival dedicat menținerii curate a apei, aerului, pământului și a sănătății oamenilor, prin      stoparea fracturării hidraulice. Ideea festivalului a pornit de la conştientizarea faptului că problemele sociale şi politice se pot comunica mult mai uşor prin intermediul artei şi al muzicii. Festivalul ManiFEST de la Puieşti reprezintă prima ediţie a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pe dreptul comunităţilor şi al indivizilor la un mediu curat. Dorim, prin acest festival, să prezentăm alternative de dezvoltare pentru comunităţile rurale, dincolo de extractivism şi exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale. (…) Festivalul este organizat de o echipă de voluntari din mai multe orașe, precum și din diaspora, iar artiștii sunt invitați să sprijine cauza pro-bono. Acesta va ajuta, printre altele, și la consolidarea taberei de rezistenţă de la Puieşti”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

“Pungești a devenit deja un simbol al rezistenței împotriva fracturării hidraulice. Vreme de 8 luni, oamenii din Pungești au dat dovadă de un curaj civic rar, care a atras respectul și elogiile presei şi oamenilor din întreaga lume. Acum, sonda de explorare pentru gaze de șist de la Pungești a fost demontată, întrucât faza de explorare a fost finalizată. După Pungești, urmează Puiești, unde compania Chevron intenționează să-și instaleze a doua sondă de explorare pentru gaze de șist din România, în ciuda opoziției masive a comunității locale. Aici, în 2013, Consiliul Local a votat în unanimitate o hotărâre de interzicere a fracturării hidraulice pe teritoriul comunei lor. Locuitorii din Puieşti sunt, ca și la Pungești, total împotriva fracturării hidraulice. Cu toatea cestea, Chevron a obținut autorizația de constructie în vara lui 2014 și urmează  să foreze o sondă de explorare, posibil şi de exploatare a gazelor de şist. De data aceasta, spre deosebire de acum un an, la Pungeşti, când Chevron, ajutat de organele statului, a intervenit în forţă, reprimând opoziţia localnicilor, vrem să le-o luăm înainte. Să îi întâmpinăm cum se cuvine: nu cu pâine și sare, ca pe niște oaspeți de onoare, ci cu decibeli mulți, așa cum au ei de gând să folosească la sondă, zi și noapte. Și cu rezistență pașnică, creativă, inteligentă, așa cum le stă în fire oamenilor de pe aceste meleaguri. Să spunem cu toții un NU hotărât fracturării hidraulice. Această sondă planificată a fi forata la Puiesti reprezintă doar una dintre cele 2800 de sonde planificate a fi forate pe teritoriul perimetrului EV2 Bârlad și una din zecile de mii de sonde pentru gaze de șist, planificate a fi forate pe întreg teritoriul României, pe suprafețele concesionate de ANRM pentru exploatarea hidrocarburilor, inclusiv cele neconvenționale (gazul și petrolul de șist). Concesiunile acoperă peste 60% din teritoriul României, făcând din fracturarea hidraulică cea mai mare problemă de mediu cu care România se va confrunta pe termen mediu și lung, dacă societatea civilă nu se va mobiliza pentru oprirea acestui proiect extrem de periculos pentru mediu și sănătatea publică”, mai susţin organizatorii.

Festivalul se va organiza pe un teren aflat în imediata vecinătate a perimetrului Chevron, la 1 km distanță de satul Puiești.

“Vom avea ateliere de activism și rezistenţă civică, proiecții, dezbateri, muzica, hrana sănătoasă şi multă energie pozitivă”, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.