Acasă Politic Bucureşti: Mircea Dolha: PNL cere retragerea cetăţeniei române pentru Irina Tarasiuc

Bucureşti: Mircea Dolha: PNL cere retragerea cetăţeniei române pentru Irina Tarasiuc

DISTRIBUIȚI

130430– 06082014 – Parlamentarul liberal Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, solicită, în numele PNL, retragerea cetăţeniei române pentru Irina Tarasiuc originară din Rep. Moldova, cea care a ajuns recent în opiniei publice după ce a declarat că a interesat-o obținerea cetățeniei române doar pentru ”mobilitate”.

”Am citit cu mâhnire declaraţiile celei care se crede o vedetă – Irina Tarasiuc, pe reţelele de socializare. Tânăra de al cărui talent şi caracter mă îndoiesc sincer, având motive în acest sens, a obţinut cetăţenia română acum câteva zile – pe 1 august, ceea ce face ca atitudinea sa să fie cu atât mai gravă. Mai mult, fiind sesizat de câţiva cetăţeni indignaţi – pe bună dreptate, consider că această autointitulată artistă nu trebuie să mai deţină cetăţenia română şi fapta sa să rămână nesancţionată. Apreciez că afirmaţiile Irinei Tarasiuc jignesc pe toţi basarabenii care deţin ori sunt în curs să obţină cetăţenia română, pe toţi românii maramureşeni sau bucovineni din Ucraina sau pe cei din Valea Timocului care vorbesc şi simt româneşte la fel ca  noi, românii aflaţi în România, De aceea, solicit public Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) retragerea cetăţeniei române pentru aşa-zisa cântăreaţă din Republica Moldova. În acest sens,  voi înregistra o sesizare scrisă cu privire la cazul Irinei Tarasiuc. Este evident că motivele pentru care aceasta şi-a dorit să obţină calitatea de cetăţean român nu au nimic în comun cu principiile istorice şi simţirea naţională pentru care fraţii noştri basarabeni întreprind demersurile necesare şi depun toate eforturile pentru a deveni români şi în acte, nu doar în minte şi suflet”, a declarat Mircea Dolha.

“Reflectând însă la situaţia creată, nu putem să nu ne punem întrebarea firească: cum a reuşit Irina Tarasiuc să obţină cetăţenia română în condiţiile în care singurul scop al acesteia a fost de a obţine paşaportul românesc şi, foarte probabil, de a uza de anumite privilegii acordate cetăţenilor din state membre cu drepturi depline ale UE. În acest sens, în calitatea mea de vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, consultându-mă cu unii colegi din comisie, în prima săptămână după începerea sesiunii parlamentare, invit conducerea ANC la o discuţie serioasă pe marginea cazului Tarasiuc şi nu numai. Este nevoie de o analiză atentă a actualelor proceduri şi condiţii ce trebuie întrunite pentru obţinerea cetăţeniei române, în sensul găsirii acelor vulnerabilităţi care au transformat acest demers într-o batjocură la adresa milioanelor de cetăţeni români aflaţi de o parte şi de cealaltă a Prutului. E inadmisibil să facem cetăţeni români pe unii care ştiu rosti în limba română doar juramântul învăţat papagaliceşte”, a adăugat vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.