Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Parlamentarii ACL cer sprijinul Comisiei de la Veneția împotriva demersurilor PSD

Bucureşti: Parlamentarii ACL cer sprijinul Comisiei de la Veneția împotriva demersurilor PSD

DISTRIBUIȚI

130873 – 28082014 – Membrii PNL și PDL ai Comisiilor juridice din Camera Deputaților și Senat au sesizat joi Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) cu privire la “acțiunile întreprinse de către PSD în scopul fraudării alegerilor prezidențiale din acest an”.

Parlamentarii Alianței Creștin-Liberale au cerut sprijinul Comisiei în demersurile întreprinse pentru protejarea sistemului democratic din România și au solicitat conducerii Comisiei să adopte și să-și exprime o poziție publică privind situația din România, potrivit unui comunicat comun al celor

două grupuri parlamentare transmis joi înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă de către Guvern.

Într-o scrisoare transmisă lui Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, parlamentarii PNL și PDL îl informează pe acesta despre ordonanţa de urgenţă privind migraţia primarilor, act normativ “care se constituie într-un  derapaj grav de la principiile statului de drept”. Promovarea actului normativ urmează este făcută de către Guvernul condus de Victor Ponta cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale, în lipsa oricărei dezbateri parlamentare și fără posibilitatea constestării ei la Curtea Constituțională a României.

Totodată, deputații și senatorii Alianței Creștin-Liberale sesisează Comisia de la Veneția că viitoarea migrație a aleșilor locali către partidele puterii va reprezenta o încălcare a  votului exprimat liber de către cetățenii români în baza Constituției și legilor naționale în vigoare. PSD și premierul Victor Ponta șantajează aleșii locali și exercită presiuni asupra acestora prin alocarea discreționară, în luna septembrie, a unor importante finanțări de la bugetul de stat către localitățile în care primarii și aleșii locali se vor înscrie în PSD sau în partidele-satelit ale acestuia.

Parlamentarii ACL subliniază că, urmărind același obiectiv al fraudării alegerilor prezidențiale, PSD a modificat recent, tot prin ordonanță de urgență, o lege organică, favorizând, în acest fel, turismul electoral și votul multiplu.

În finalul documentului, membrii liberali și democrat liberali ai Comisiilor juridice din Camera Deputaților și Senat își exprimă încrederea că respectarea statul de drept din România de către toți actorii politici va fi, ca și până acum, în vizorul Comisiei de la Veneția. Mai mult, semnatarii fac un apel la membrii acestei comisii pentru a preîntâmpina orice tentativă a Guvernului Ponta de a comite abuzuri care vor deschide drumul unor fraude în alegerile prezidențiale din noiembrie 2014.

Sesizarea transmisă joi Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei este semnată de către deputații Valeria-Diana Schelean (PDL), Theodor-Cătălin Nicolescu (PNL), Gabriel Andronache (PNL), Dănuț Culețu (PDL), Ioan Cupșa (PNL), Alina Gorghiu (PNL) și Vasile Varga (PNL), precum și de senatorii Cătălin Boboc (PNL), Sebastian Grapă (PNL), Alin Tișe (PDL) și Tudor Chiurariu (PNL), se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.