Acasă Economie Harghita: Trimis în judecată pentru subvenţii de peste 160.000 lei luate prin...

Harghita: Trimis în judecată pentru subvenţii de peste 160.000 lei luate prin înşelăciune de la APIA

DISTRIBUIȚI

130652 – 19082014 – Procurorii DNA din Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Antonya Laszlo, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declarații false,  inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi pentru înșelăciune, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că la datele de 5 martie 2010 şi 17 martie 2011, cu rea-credință, prin cereri unice de plată pe suprafață aferente anilor 2010 şi 2011, Antonya Laszlo a solicitat de la APIA Harghita subvenții pentru suprafața agricolă de 60,60 ha, depunând în susținerea cererii pe 2010, în copie, o adeverință în care s-a menționat în mod nereal că acesta figurează în registrul agricol al comunei Merești, judeţul Harghita, cu suprafața de 60,60 ha fâneață, în realitate fiind înregistrată doar cu 0,60 ha fânețe naturale. Astfel, Antonya Laszlo a obținut pe nedrept subvenții în valoare totală de 161.353,68 lei din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă cu suma totală de 161.353,68 lei la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de legislația în vigoare.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea popririi asupra sumelor de bani din conturile bancare aparţinând lui Antonya Laszlo, până la concurența sumei de 161.353,72 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita.

În aceeaşi cauză s-a dispus sesizarea Tribunalul Harghita, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției de către Csaka Pal, la data faptelor angajat la Asociația Crescătorilor de Bovine Merești, judeţul Harghita, pentru complicitate la fals intellectual, şi de către Josza Jolan, pentru fals intelectual.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut că la data de 5 martie 2010, la cererea lui Antonya Laszlo, Csaka Pal, fără drept, a completat un tipizat de adeverință în care a menționat că Antonya Laszlo este înscris în registrul agricol al comunei Merești, pe anul 2010, cu suprafața de 60,60 ha fâneață, în realitate acesta fiind înscris doar cu 0,60 ha. Adeverința respectivă i-a prezentat-o inculpatei Jozsa Jolan care a semnat-o la poziția „secretar”, a ștampilat-o cu ștampila comunei Merești și a înregistrat-o în registrul de intrări-ieșiri, fiind predată ulterior lui Antonya Laszlo, care s-a folosit de ea.

În prezenţa apărătorilor aleși, Csaka Pal şi Jozsa Jolan au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respective 6 luni cu închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru fiecare dintre cei doi inculpați, se precizează într-un comunicat al DNA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.