Acasă Economie Noi presiuni pe Moldova

Noi presiuni pe Moldova

DISTRIBUIȚI

moldova– 130325 – 01082014 – Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat dispozitia privind aplicarea taxelor vamale la importul marfurilor din Rep. Moldova. Taxele vor fi aplicate pentru 19 pozitii tarifare, iar Ministerul de Externe de la Moscova urmeaza sa anunte autoritatile de la Chisinau despre noile reglementari in comertul bilateral.Dispozitia autoritatilor de la Moscova privind aplicarea taxelor vamale la importul marfurilor din Moldova va intra in vigoare in 30 de zile de la publicare.

Saptamana trecuta, Ministerul rus al Dezvoltarii Economice a elaborat un proiect de hotarare privind anularea taxei zero la importul produselor din Moldova, inclusiv la carne, vinuri, fructe si cereale.

Interdictiile aplicate de Rusia fostelor tari satelit ale URSS, mai ales cand apar disensiuni legate de viziunea diferita in legatura cu orientarea europeana, sunt frecvente.

De-a lungul timpului, au existat mai multe episoade in care Federatia Rusa a instituit embargo aspura prodeuselor provenind din Moldova (lapte, carne, vin, fructe) sau chiar asupra fortei de munca, in raspuns la dorinta Chisinaului de a se orienta si catre iata vestica si a iesi de sub controlul economic al Moscovei.

Moscova a avertizat in urma cu ceva timp autoritatile de la Chisinau ca va lua masuri dupa ratificarea de catre Rep. Moldova a Acordului de Asociere la Uniunea Europeana.

Schimburile comerciale dintre Rusia si Moldova au fost pana acum reglementate prin acordul privind zona de liber schimb in cadrul CSI.

In plus, Rusia  incepe sa extinda sanctiunile si la adresa altor state, foste comuniste, care au sprijinit tarile din Parteneriatul Estic in orientarea pro-europeana. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.