Acasă Externe Agenda Europeana Țintele și angajamentele României prin noul ”Acord de Parteneriat” cu CE

Țintele și angajamentele României prin noul ”Acord de Parteneriat” cu CE

DISTRIBUIȚI

130419 – 06082014 În perioada 2014-2020, România are la dispoziție 23 miliarde euro din fondurile politicii de coeziune. Din acestea, Fondul Social European va reprezenta 4,8 miliarde euro. De asemenea, România primește 8 miliarde EUR pentru dezvoltare rurală și 168 de milioane EUR pentru sectorul pescuitului și pentru cel maritim.

Potrivit ”Acordului de Parteneriat” cu România, în actualul exercițiu bugetar priorităţile de investiţii vizează 5 direcții prioritare pentru politica de coeziune. Este vorba de consolidarea ocupării forţei de muncă, a incluziunii sociale şi a politicilor educaţionale, astfel încât să fie atinsă ținta națională de creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă până la 70 %, reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie cu 580.000 până în anul 2020, reducerea abandonului şcolar timpuriu la 11,3 % şi sporirea gradului de participare la educaţia terţiară la 26,7 %. În infrastructură, trebuie îmbunătăţit accesul spre regiunile mai puţin dezvoltate şi realizată interconectarea cu piaţa internaţională (prin sporirea sustenabilităţii mixului din transporturi, creşterea siguranţei în trafic, scăderea timpului de călătorie şi sporirea durabilităţii transportului urban). Pentru atingerea obiectivului competitivitate economică, este nevoie de un mediu de cercetare şi dezvoltare (C&D) mai compact şi modern (cu accent pe nevoile întreprinderilor şi pe sectoarele competitive ale României şi transformarea sectoarelor tradiţionale prin inovare şi expansiune comercială, urmărind creşterea cotei din PIB alocate C&D cu 1,5 % până în anul 2020).

În domeniul resurselor,Acordul prevede obligația României  de reducere a emisiilor de carbon (inclusiv eficienţă energetică în sectorul construcţiilor), prin promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea riscurilor, eficientizarea resurselor şi protejarea mediului. În acest domeniu, ţintele naționale pentru 2020 prevăd reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a intensităţii energetice cu 19 % şi creşterea cotei energiei regenerabile la 24 %.

Pentru administraţie şi guvernare, România s-a angajat să  optimizeze mediul instituţional şi calitatea serviciilor publice oferite de administraţie şi justiţie.

Din sumele pe care România le poate atrage, 15,06 miliarde euro sunt pentru regiunile mai puţin dezvoltate (toate cu excepţia Bucureştiului), 441,3 milioane euro pentru regiunile mai dezvoltate (Bucureşti). Din Fondul de coeziune pot fi atrase 6,93 miliarde de euro, iar 453 milioane euro – pentru cooperare teritorială europeană.Alte 106 milioane euro pot fi atrase din fondul pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.