Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Comisia Europeană refuză să confirme

Bruxelles: Comisia Europeană refuză să confirme

DISTRIBUIȚI

130953 – 02092014 – Comisia Europeana refuza să confirme faptul ca România ar fi obținut portofoliul politicii regionale în viitoarea echipa condusă de Jean-Claude Juncker, potrivit RFI Romania. La Bruxelles sunt audiați începând de marți, 2 septembrie, toți candidații la funcția de comisar european.

Candidatul român este, până la proba contrară, Corina Creţu, despre care surse ale Comisiei Europene spun că ar face deja  obiectul unui acord între Victor Ponta şi Jean-Claude Juncker.

În mod oficial însă, Comisia refuză să dea acest nume sau să indice portofoliul pe care Corina Creţu l-ar putea primi.

„Domnul Juncker are interviuri cu candidaţii pentru a stabili numele”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui viitoarei echipe, Natasha Bertaud. „Portofoliile nu vor fi distribuite decât ulterior”, a adăugat ea.

Comisia Europeană nu a vrut să intre în amănunte privind cazurile în care o ţară, cum ar fi România, a trimis două candidaturi şi nu a explicat dacă ambele persoane vor fi audiate de Jean-Claude Juncker.

Dar în cazul Sloveniei, care are trei candidaţi oficiali pentru poziţia de comisar european, s-a confirmat că doar unul dintre aceştia va fi audiat, anume Alenka Bratusek.

Juncker îşi incepe deci în fine munca preliminară de alcătuire a unei echipe cu toate că-i lipseşte un candidat, cel belgian, şi că nu a reuşit să întrunească un număr de minim nouă femei.

Candidaturi feminine sunt aşteptate încă din Belgia, Olanda şi Danemarca, acestea ar urca spre opt numărul femeilor, dintr-un minim de nouă cerut de Parlamentul European.

Există pericolul ca această echipă să nu treacă de examenul eurodeputaţilor dacă nu dă un exemplu privind încurajarea sexului frumos în posturi importante europene.

Apoi, alte surprize sunt aşteptate. Francezul  Pierre Moscovici ar putea fi însărcinat cu conducerea Eurogrupului iar pentru postul iniţial vizat de el, cel de super comisar al economiei, ar putea fi ales finlandezul Jyrki Katainen.

Portofoliul buget ar putea reveni Bulgariei prin Kristalina Georgieva, actual comisar european al ajutorului umanitar.

Agricultura, până acum deţinută de România, ar putea fi în sarcina irlandezului Phil Hogan.

Componenţa definitivă a viitoarei echipe va fi cunoscută la sfârşitul acestei săptămâni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.