Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Planurile Corinei Creţu la Comisia Europeană

Bruxelles: Planurile Corinei Creţu la Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

corina cretu131484 – 23092014 – Comisarul european desemnat de Romania, Corina Cretu, a declarat, luni, ca va fi un ambasador al Politicii Regionale si a subliniat ca toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament, rolul CE nefiind de a pedepsi sau de a ajuta tarile sa se dezvolte.

Rugata sa dea un sfat Romaniei in vederea cresterii absorbtiei fondurilor, Corina Cretu a declarat, dupa audierea din comisiile parlamentare, ca datoria sa va fi „de a asigura relatii foarte bune si un dialog constant cu toate statele membre, deci inclusiv cu Romania”, potrivit Mediafax.

„Romania e tara pe care o cunosc foarte bine, eu cred ca am depasit acea etapa din 2011 care a dus inclusiv la suspendari de plati. CE a stabilit atunci planul de actiune si vreau sa felicit autoritatile romane pentru progresele pe care le-au facut din acest punct de vedere, de la 3% in 2011, 7% in 2012, acum 39%”, a precizat comisarul desemnat.

Intrebata daca detinerea portofoliului de Politica Regionala reprezinta un „plus” pentru Romania, Corina Cretu a declarat ca „este evident ca toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament”.

Totodata, Cretu a subliniat ca rolul sau este de a fi „un ambasador al Politicii Regionale in raport cu statele membre, in raport cu regiunile si in raport cu societatea civila si cu comunitatile locale”.

Ea a mai spus ca depinde de state sa depuna proiecte operationale eligibile care sa raspunda intereselor cetatenilor, iar in privinta proiectelor care vor fi depuse are „aceleasi asteptari de la toate statele membre”.

Referitor la Romania, Corina Cretu a subliniat ca nu este singura care s-a confruntat cu probleme in atragerea de fonduri, iar in ultimul timp a facut progrese „foarte mari”.

„Nu consider ca exista tari care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune. Datoria noastra e sa ajutam toate statele membre sa depuna proiecte eligibile”, astfel incat CE sa vireze banii, a spus comisarul desemnat.

Despre noul cadru legislativ, Corina Cretu a reamintit ca acesta merge „pe simplificare, pe orientare spre rezultate”, acesta din urma fiind „un criteriu important”, si nu „absorbtia de dragul absorbtiei”.

„E foare important ca programele operationale pe care fiecare stat membru le va depune sa aiba ca si criteriu de baza cate locuri de munca produc, cum vor genera alte afaceri”, a subliniat Cretu.

Ea a mai precizat ca, dupa instalarea in functie, va lua fiecare dosar de tara si impreuna cu serviciile de specialitate ale Comisiei va analiza in ce masura pot fi ajutate tarile „sa-si indeplineasca conditiile”.

Comisarul desemnat a anuntat ca marti va merge la Bruxelles unde va avea intalniri cu DG Regio „pentru a ne pregati impreuna, pentru a cunoaste datele exact de la CE”. –PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.