Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: A treia reuniune a Task Force-ului România-SUA

Bucureşti: A treia reuniune a Task Force-ului România-SUA

DISTRIBUIȚI

131187 – 09092014 – Ministerul Afacerilor Externe a organizat luni, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, cea de-a treia reuniune a Task Force-ului România – SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, mecanism bilateral de consultare şi cooperare, a cărui activitate reflectă evoluţia şi aprofundarea Parteneriatului Strategic România – SUA.

Reuniunea a fost co-prezidată de secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE Bogdan Aurescu şi adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Hoyt Yee. Au participat reprezentanţi şi factori de decizie ai instituţiilor româneşti cu responsabilităţi în cadrul Task Force-ului România – SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune”, ai Ambasadei SUA la Bucureşti, precum şi ai Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) şi ai Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO).

Evenimentul a avut o importantă componentă economică reflectată de organizarea, în marja sa, a celei de-a treia reuniuni a Grupului de Lucru pe probleme economice şi comerciale, platformă de dialog şi cooperare bilaterală subordonată Task Force-ului, având drept misiune principală consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România – SUA.

Cu acest prilej, au fost evaluate stadiul actual al cooperării România – SUA, respectiv perspectivele sale de viitor, cu obiectivul consolidării, aprofundării şi extinderii Parteneriatului Strategic România – SUA pe toate componentele „Declaraţiei Comune”, de la adoptarea căreia se împlinesc, pe 13 septembrie, trei ani.

În ceea ce priveşte rezultatele obţinute de la precedenta reuniune a Task Force-ului din 14 noiembrie 2013, au fost remarcate dinamica şi nivelul înalt al dialogului politic bilateral marcat de vizitele la Bucureşti ale vicepreşedintelui SUA, secretarului Apărării şi ale unor membri influenţi ai Congresului SUA; finalizarea cadrului juridic de implementare a acordului dintre România şi SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA; extinderea cooperării la baza militară Mihail Kogălniceanu, punct de tranzit pentru militarii şi echipamentele SUA înspre şi dinspre Afganistan; exerciţiile militare comune şi măsurile politico-militare de reasigurare ale SUA faţă de România în contextul crizei din Ucraina, precum şi rezultatele Summit-ului NATO de la Wales; adoptarea Planului de Acţiune pentru bună guvernanţă economică.

În cadrul alocuţiunii susţinute cu acest prilej, Bogdan Aurescu a reafirmat ataşamentul României faţă de Parteneriatul Strategic, o garanţie pentru un viitor democratic, stabil şi prosper al României, alături de apartenenţa la UE şi NATO şi a exprimat încrederea că anul 2015 va reprezenta un reper semnificativ pentru Parteneriatul Strategic România – SUA.

„În 2015, România şi SUA vor finaliza cel mai important proiect strategic de până acum din istoria relaţiilor bilaterale prin operaţionalizarea Facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, o contribuţie comună româno-americană la securitatea transatlantică. (…) De asemenea, ne aşteptăm la o aprofundare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale. (…) România îşi doreşte să coopereze şi mai strâns cu SUA pentru consolidarea parteneriatului transatlantic şi în abordarea provocărilor legate de securitate, stabilitate şi democraţie în vecinătatea sa estică”. (…) Un obiectiv important al României continuă să fie includerea, cât mai curând posibil, în Programul Visa Waiver al SUA, Guvernul României apreciind susţinerea politică a Administraţiei SUA în acest sens” a mai punctat Bogdan Aurescu în intervenţia sa.

La rândul său, Hoyt Yee a remarcat angajamentul comun pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic, subliniind sprijinul pentru continuarea tendinţelor pozitive înregistrate în relaţia bilaterală prin extinderea nivelului de succes atins de cooperarea militară şi la alte dimensiuni. A evocat relaţia bilaterală robustă în domeniul politic şi militar, trecând în revistă o serie

de iniţiative comune de cooperare precum angajamentul româno-american din ultima decadă din Afganistan, Irak, Balcanii de Vest şi Marea Neagră.

Adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice a evidenţiat importanţa deosebită a implementării deciziilor adoptate cu prilejul recentului Summit NATO din Marea Britanie. De asemenea, a reliefat rolul cooperării în domeniul securităţii energetice în contextul interacţiunii bilaterale, remarcând poziţia particulară a României în plan regional. În ceea ce priveşte dimensiunea economică, a salutat Planul de Acţiune în domeniul guvernanţei economice, precum şi viitorul Parteneriat Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP), care vor contribui la aprofundarea relaţiilor economice bilaterale.

Totodată, oficialul american a încurajat continuarea demersurilor României pe linia susţinerii parcursului european al statelor din vecinătate. De asemenea, a reiterat susţinerea SUA pentru realizarea obiectivului României de a deveni membru în Programul Visa Waiver al SUA.

Reuniunea Grupului de Lucru bilateral pe probleme economice şi comerciale, organizată – cu susţinerea Ministerului Afacerilor Externe – de către Ministerul Economiei şi Ambasada SUA la Bucureşti, a reconfirmat potenţialul de dezvoltare a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România – SUA.

Au fost abordate teme de interes ale cooperării bilaterale România-SUA în domeniu, consolidarea cadrului legislativ de interes pentru mediul de afaceri, precum şi oportunităţile de creştere a investiţiilor americane în România.

La lucrări au participat, pentru a doua oară consecutiv, şi reprezentanţii Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO), aflaţi în România cu prilejul misiunii anuale de promovare economică.

La 13 septembrie 2011, la WashingtonD.C., a fost adoptată, la cel mai înalt nivel, „Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”. „Declaraţia Comună” fixează cadrul general şi liniile prioritare ale interacţiunii bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, pe coordonatele principalelor componente ale acestuia: componenta politică; componenta militară şi de securitate; componenta economică; componenta relaţiilor interumane; componenta ştiinţifică şi tehnologică, de cercetare, educaţională, culturală.

În contextul adoptării „Declaraţiei Comune”, a fost creat Task Force-ul România – SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune”. Prima reuniune a Task Force-ului a avut loc la 31 octombrie 2012, iar cea de-a doua la 14 noiembrie 2013. Misiunea principală a Task Force-ului o reprezintă stabilirea măsurile necesare pentru consolidarea, aprofundarea şi extinderea cooperării bilaterale în cadrul tuturor domeniilor menţionate în textul „Declaraţiei Comune”.

La momentul actual, în cadrul Task Force-ului România – SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune” sunt operaţionale trei grupuri bilaterale de lucru: Grupul de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor (coordonat de MAE), Grupul de lucru pe probleme economice şi comerciale (coordonat de Ministerul Economiei), Grupul de lucru dedicat securităţii energetice (coordonat de ambasadorul Mihnea Constantinescu, Reprezentantul Special al Guvernului României pentru securitatea energetică). Grupurile de lucru se reunesc de-a lungul anului conform unei agende prestabilite şi în consonanţă cu priorităţile de acţiune definite de „Declaraţia Comună”

şi în cadrul dialogului politic bilateral sub egida Parteneriatului Strategic România – SUA. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.