Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: ACL vrea prima intabulare de la buget

Bucureşti: ACL vrea prima intabulare de la buget

DISTRIBUIȚI

131240 – 10092014 – Membrii grupurilor parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputaţilor şi Senat au depus,  miercuri, o propunere legislativă privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere.

În cadrul conferinţei de presă de astăzi, deputaţii George Scutaru, lider al Grupului PNL, Tinel Gheorghe, lider al Grupului PDL, şi Theodor Nicolescu, secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, au anunţat că noul proiect de lege are drept scop finalizarea cadastrului naţional agricol şi prevede subvenţionarea costurilor de intabulare ”în primul rând, din fondurile europene aferente exerciţiului bugetar 2014-2020”.

Potrivit iniţiativei înaintate Parlamentului de către parlamentarii ACL, problema care se doreşte a fi reglementată prin prezenta propunere legislativă este cea referitoare la costurile generate de prestaţia experţilor cadastrali, costuri care, în multe cazuri, ajung să depăşească valoarea suprafeţei deţinute. În ceea ce priveşte taxele generate de prima intabulare, acestea sunt deja exceptate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr.39/2009.

“Noi, acum venim şi punem în practică printr-o lege ca toate actele succesorale care pleacă de la prima intabulare, însemnând toate activităţile şi măsurători cadastrale, tot ceea ce înseamnă taxe, impozite să fie susţinute de către bugetul de stat. Buget de stat care va fi alimentat din fonduri europene”, a precizat deputatul Tinel Gheorghe, liderul Grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor.

Încercarea parlamentarilor opoziţiei de a adopta proiectul ”Prima intabulare” s-a lovit, în sesiunea parlamentară anterioară, de refuzul PSD de a sprijini o lege în favoarea micilor proprietari. S-a dovedit încă o dată că pentru Victor Ponta şi majoritatea sa parlamentară consolidarea proprietăţii private rămâne în continuare un moft, ignorând problemele reale ale românilor.

„În sesiunea trecută noi am avut o iniţiativă legislativă în acelaşi sens, dar care a fost respinsă. Considerăm în continuare că o astfel de lege este necesară, că realizarea intabulării gratuite pentru terenurile agricole şi forestiere va produce un efect benefic pentru societate, în sensul că va consolida proprietatea privată, va permite dezvoltarea agriculturii, obţinerea de subvenţii şi obţinerea de credite de către proprietarii acestor suprafeţe. Cred că sunt 4 milioane de români care vor beneficia de această lege. Mai mult decât atât, este o măsură pe care noi am promis-o în campania electorală, dar se pare că doar unii dintre noi – adică Partidul Naţional Liberal, ne amintim ceea ce am promis în campania electorală”, a declarat deputatul liberal Theodor Nicolescu.

“Dacă vrem într-adevăr să dăm garanţia că proprietarii sunt cu adevărat proprietari va trebuie să punem în practică puterea să susţină această lege. Ea a fost respinsă în sesiunea trecută tocmai cu argumentul că în exerciţiul financiar 2014-2020, Guvernul României, Ministerul Dezvoltării Regionale va obţine de la Bruxelles fondurile necesare pentru a susţine această măsură. Noi credem că a venit timpul ca această măsură să fie implementată”, a menţionat şi deputatul PDL Tinel Gheorghe.

Iniţiativa depusă astăzi de către parlamentarii ACL preia o mare parte din ideile vechiului proiect, „tocmai pentru că acest proiect a fost un proiect bun care a fost respins din motive care nu au legătură cu eficienţa şi necesitatea sa”, susţin reprezentanţii ACL.

„Noi cerem Guvernului ca printr-o hotărâre de guvern să stabilească o procedură de realizare a acestei intabulări, o procedură la nivel naţional care să permită implementarea şi urmărirea acestui proiect. Am mai introdus suplimentar şi trimiterea la sancţiunile prevăzute de Legea 78/2000 privind combaterea actelor de corupţie, adică specificăm foarte clar că pedepsele prevăzute de articolele 18 indice 1 şi următoarele se aplică şi în cazul acestor proiecte, noi având dubii cu privire la intenţiile celor care vor să utilizeze  fondurile alocate intabulărilor. Vă reamintesc că deşi în ultima sesiune legislativă noi am cerut să obţinem fonduri europene pentru realizarea acestui proiect, colegii de la PSD  au dat ordonanţă de urgenţă prin care au stabilit că intabularea se va face în primul rând din fonduri proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, instituţie care, în ultimii 20 de ani nu a reuşit să facă acest cadastru, dispunând de aceleaşi măsuri adoptate la începutul acestui an de Guvernul Ponta”, a declarat deputatul PNL Theodor Nicolescu.

Iniţiativa legislativă privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere a fost semnată de 147 de parlamentari ai ACL, potrivit unui comunicat comun al grupurilor parlamentare PNL şi PDL. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.