Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: ANSVSA: Situaţia focarelor de “limbă albastră”

Bucureşti: ANSVSA: Situaţia focarelor de “limbă albastră”

DISTRIBUIȚI

 130964 – 02092014 – Procentul animalelor din România afectate de Boala Limbii Albastre era, la 1 septembrie a. c. de 0, 012%, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În data de data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave, nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Situaţia focarelor de Bluetongue în data de 1 septembrie 2014, la nivel judeţelor, se prezenta astfel: Buzău – 82 animale afectate, Vrancea – 5, Argeş – 9, Gorj – 30, Vâlcea – 12, Prahova – 60.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala, precizează ANSVSA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.