Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Guvernul pregăteşte folosirea fondurilor europene în interes strict politic

Bucureşti: Guvernul pregăteşte folosirea fondurilor europene în interes strict politic

DISTRIBUIȚI

130972 – 03092014 – Deputatul PNL Bogdan Ţîmpău acuză Guvernul Ponta  că se pregăteşte să folosească inclusiv fondurile europene în interes strict politic. Deputatul liberal a atras atenţia, într-o conferinţă de presă, asupra recentului document transmis Comisiei Europene de către Guvernul Ponta prin care se pregăteşte viitorul exerciţiu bugetar european pentru Programul Operaţional Capital Uman, acest program urmând să fie substanţial modificat în sensul eliminării furnizorilor de servicii de ocupare privaţi din proiect.

Liberalul Bogdan Ţîmpău susţine că pentru cele 4,2 mliarde de euro  destinate României prin Programul Operaţional Capital Uman, singurul beneficiar eligibil va rămâne de facto statul român prin sistemul public de ocupare (AJOFM-uri şi Ministerul Muncii), iar actorii privaţi  vor fi acceptaţi doar în parteneriat cu statul, încălcându-se în mod flagrant principiul liberei competiţii.

Până în prezent, prin Programele PHARE Dezvoltarea Resurselor Umane şi prin POSDRU, România şi-a construit un sistem de implementare a măsurilor în domeniul Resurselor Umane în care organizatii private aveau acelasi statut cu institutiile statului, participând la competiţie cu acestea. Începând cu viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020, Cabinetul Ponta  anulează toate aceste progrese şi îşi propune să schimbe modelul funcţional de accesare a fondurilor destinate formării profesionale ceea ce va crea mari disfuncţionalităţi.

Practic, prin această propunere, este anulat un sistem competitiv, în urma căruia o mulţime de operatori privaţi s-au dezvoltat ca furnizori de formare profesională, furnizori de servicii de ocupare şi furnizori de servicii sociale, în timp ce statul a obţinut rezultate mai slabe în competiţie directă cu organizaţiile private.

„Ceea ce încearcă să facă Guvernul Ponta prin această propunere de proiect este să elimine din lista solicitanţilor eligibili actorii privaţi. De acum înainte pot solicita fonduri în valoare de 4,2 mliarde de euro exclusiv AJOFM-urile şi, pe unele axe, Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă că banii vor ajunge la actorii privaţi doar în măsura în care AJOFM-urile vor dori să subcontracteze parte din servicii sau vor accepta parteneri. De asemenea, societăţile comerciale vor putea accesa doar subvenţii pe angajat. Astfel, nu se mai poate vorbi despre o competiţie liberă în accesarea fondurilor europene pe acest program. Acest lucru demonstrează dispreţul total pe care PSD îl are faţă de principiile unei economii de piaţă şi dorinţa Guvernului Ponta de a crea un stat maximal în  defavoarea sectorului privat. PSD şi Cabinetul Ponta nu pot accepta ca o sumă de 4,2 mld de euro să nu poată fi controlată politic şi practic o pun prin acest document la dispoziţia instituţiilor pe care şi le-au subordonat – AJOFM-urile şi Ministerul Muncii”, a concluzionat liberalul Bogdan Ţîmpău. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.