Acasă Stiință Bucureşti: Invitaţie la Noaptea Cercetătorilor

Bucureşti: Invitaţie la Noaptea Cercetătorilor

DISTRIBUIȚI

131606 – 26092014 –  Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, adresează elevilor, studenţilor, membrilor comunităţii ştiinţifice, dar şi publicului larg, invitaţia de a participa la Noaptea Cercetătorilor 2014 pentru a sărbători alături de sute de mii de cetăţeni europeni ştiinţa, descoperirile ştiinţifice şi cercetătorii români.

Intrarea este liberă, iar vizitatorii vor avea parte de demonstraţii practice, dezbateri pe teme ştiinţifice de actualitate, experimente, prezentări, concursuri interactive şi vizite ghidate prin laboratoare.

„Sunt încântat că putem organiza a doua ediţie a acestui eveniment extrem de important nu numai în plan global, ci şi pentru cercetarea românească în ansamblu. Manifestările care vor avea loc în această seară vor demonstra publicului larg nu numai eforturile pe care cercetătorii români le depun zi de zi, ci şi impactul pe care descoperirile lor le au în viaţa cotidiană. Cercetarea ştiinţifică nu trebuie să fie privită drept un turn de fildeş, inaccesibil publicului larg! Mă bucur că putem organiza în condiţii deosebite manifestări care aduc activitatea din institute şi laboratoare alături de publicul larg şi care atrag în special tinerii şi copiii către acest domeniu”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat anual în peste 300 de oraşe din Europa. Anul acesta, în România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Arad, Bucureşti, Cluj-

Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Târgu Jiu, Timişoara şi Tulcea.

În Bucureşti, Noaptea Cercetătorilor se desfăşoară în Parcul Tineretului, începând cu ora 17.00 (intrarea dinspre Liceul Şincai). Printre institutele de cercetare şi instituţiile de profil care îşi vor prezenta rezultatele activităţilor de cercetare şi inovare, amintim Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Centrul pentru Studii Complexe, Institutul de Geologie şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. Practic, publicul prezent are ocazia de a explora un adevărat târg al ştiinţei, grupat în patru zone mari.

Zona Hands-On este spaţiul în care cercetători independenţi şi institute de cercetare demonstrează cum evoluează experimentele şi lucrările de cercetare pe care le derulează.      Ateliere de fizică, experimente, observaţii prin microscop sau telescop, demonstraţii de control mental, vizualizări 2D şi 3D, călătorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstraţii de robotică şi inventică, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri şi invenţii, dar şi cele mai interesante concepte ştiinţifice, iar cei prezenţi vor putea iscodi cercetătorii despre cum funcţionează fiecare lucru în parte. Participanţilor le este permis să atingă exponatele, să contribuie la experimente şi să interacţioneze cu cercetătorii.

Zona SCI FUN este dedicată copiilor. Discuţii cu Alice Teodorescu despre anime-uri şi relaţia sa cu benzile desenate japoneze (manga), atelierul de desen interactiv cu Adrian Popa, facilitator grafic, care va încuraja vizitatorii să devină creativi prin desen sau atelierul de pictat cu vopsea UV sunt numai câteva dintre atracţiile acestei zone.

Zona Sportivă include sesiuni demonstrative de parkour şi freerun ca metode de antrenament furnizate de RebornED, prima şi singura şcoală de profil din România, respectiv un stand Prorider de prezentare de longboard-uri şi accesorii specifice, care oferă participanţilor posibilitatea de a testa echipamente sau de a fi iniţiaţi în acest sport.

Zona SCENE – Salonul Cercetătorilor şi Exploratorilor Neconvenţionali – este unhappening gândit ca o sesiune de comunicări ştiinţifice pentru publicul larg, desfăşurată cu public nespecialist. SCENE este un concept verificat în ediţia de anul trecut, când a avut statut de eveniment-pilot.

Noaptea Cercetătorilor este organizată în România, sub egida Uniunii Europene şi patronajul/sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, de două consorţii: Researchers4Humanity (Asociaţia Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Naţional de Cercetare în Sport) şi doyouspeakscience (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale), potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.