Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: România interzice instituționalizarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani

Bucureşti: România interzice instituționalizarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani

DISTRIBUIȚI

131389 – 17092014 – Peste 700 de copii instituționalizați cu vârsta între 2 și 3 ani vor fi crescuți într-un mediu familial potrivit inițiativei deputatului PSD Gabriela Podașcă. Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi propunerea legislativă iniţiată de Gabriela Podaşcă, prin care se interzice instituționalizarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani.

„Modificarea unui singur articol, articolul 64 din legea 272/2004, le oferă celor peste 700 de copii instituționalizați cu vârsta între 2 și 3 ani șansa de a fi crescuți într-un mediu familial”, a declarat deputatul PSD.

În calitate de inițiator, Gabriela Podașcă s-a adresat plenului Camerei Deputaților: „735 de copii se uită astăzi la dumneavoastră cu speranţa că veţi vota pentru ca ei să nu mai trăiască într-un centru de plasament, ci lângă o mamă şi un tată. Mai mult decât orice, un copil are nevoie de căldura unui cămin, are nevoie să simtă că aparține unei familii. De aceea, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să susținem dezinstituționalizarea.”

Conform studiilor derulate în centrele de plasament din țară, copiii care își petrec primii trei ani din viață în regim rezidențial ajung să aibă severe deficiențe intelectuale, de atașament și de comunicare. “Pentru un copil instituționalizat, problemele nu se opresc la vârsta de 3 ani, ci îl pot urmări toată viața. De aceea, trecerea la serviciile familiale este realmente o investiție pe termen lung, o investiție în dezvoltarea normală a copiilor”, a afirmat deputatul PSD.

Datele oficiale confirmă faptul că riscul de a fi plasaţi în instituţii este de trei ori mai mare pentru copiii sub 3 ani. În acest sens, Gabriela Podașcă a subliniat: “Dreptul copilului mic de a crește în familie constituie o prioritate, motiv pentru care Ministerul Muncii susține dezinstituționalizarea tuturor copiilor până în 2020. Trebuie să facem în continuare demersuri pentru a transpune interesul superior al copilului în politici de protecție socială care să vină în întâmpinarea nevoilor acestora.”

În ce privește costurile serviciilor de tip familial oferite copiilor de până la 3 ani, Gabriela Podașcă a adăugat: “Avem atât resursele financiare, cât și resursele umane pentru a face această schimbare. Cei peste 12.000 de asistenți maternali sunt capabili să preia acești copii din instituții. În plus, din experiența anilor trecuți, costurile pe care le implică asistența maternală sunt foarte apropiate sau chiar mai mici decât cele pe care le presupune îngrijirea într-un centru de plasament.”

“Astăzi, România a dat un exemplu de bună practică întregii comunități europene, devenind una dintre puținele țări care interzice instituționalizarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani, alături de Serbia și Croația. Este o realizare cu care ne putem mândri”, a concluzionat Gabriela Podașcă.

Propunerea legislativă inițiată de Gabriela Podașcă prevede majorarea de la doi la trei ani a vârstei până la care copiii pot beneficia de plasament exclusiv în familia extinsă, substitutivă sau la asistentul maternal.

Proiectul a primit un larg sprijin din partea membrilor legislativului, fiind adoptat cu majoritate de voturi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.