Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Zgonea despre şubrezirea instituţiilor

Bucureşti: Zgonea despre şubrezirea instituţiilor

DISTRIBUIȚI

131180 – 08092014 – Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat luni la o conferință în cadrul căreia s-a dezbătut tema referitoare la importanța analizelor de impact a legislației care afectează mediul de afaceri. Evenimentul, găzduit la Palatul Parlamentului, a fost organizat de Ambasada SUA la București, Guvernul României, Camera Americană de Comerț din România și Consiliul de afaceri româno-american.

În cadrul conferinței s-a pus în discuție stadiul de implementare a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice și ai mediului privat din ambele state, lucrările fiind deschise de premierul Victor Ponta, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Dezbaterile au pus accent pe evaluarea preliminară a impactului proiectelor de acte normative și s-au detaliat instrumentele corespunzătoare folosite în procesul de analiză.

Valeriu Zgonea a subliniat imperativul legat de  îmbunătățirea politicilor publice prin dezvoltarea capacității instituțiilor de a evalua impactul în plan economic și financiar al propunerilor legislative, invitând reprezentanții comisiilor parlamentare să preia și să adapteze la realitatea românească expertiza americană în domeniu.

”Eficientizarea sistemelor administrative şi politice nu este posibilă în lipsa unor mecanisme solide de evaluare a impactului pe care îl au iniţiativele legislative majore, mai ales în sectoare-cheie, precum administraţia publică, economia, sistemul bancar sau cel social. Sistemul de reglementare legislativă trebuie să protejeze sănătatea publică, bunăstarea, siguranţa şi mediul înconjurător, promovând, în acelaşi timp, creşterea economică, inovarea, competitivitatea. De asemenea, trebuie să permită participarea publicului în procesul de luare a deciziilor printr-un schimb de idei, să promoveze predictibilitatea actelor normative şi să reducă incertitudinea noilor reglementări. În acest scop este necesar de a identifica şi de a utiliza cele mai bune, cele mai inovatoare, precum şi cele mai puţin împovărătoare instrumente pentru realizarea scopurilor reglementării”, a declarat Valeriu Zgonea.

Discuțiile au urmărit identificarea celor mai bune practici pentru crearea unui cadru favorabil și predictibil pentru mediul de afaceri autohton, dar si pentru companiile interesate să investească în România. De asemenea, au fost formulate propuneri pentru consolidarea dialogului dintre autorități și mediul de afaceri, creșterea transparenței decizionale prin proceduri clare și eficiente de consultare, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.