Acasă Centru Harghita Harghita: Premierul Ponta: „Daca autonomie inseamna descentralizare atunci nu avem niciun fel...

Harghita: Premierul Ponta: „Daca autonomie inseamna descentralizare atunci nu avem niciun fel de conflict

DISTRIBUIȚI

131267 – 11092014 –  „Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Cozmeni, in judetul Harghita, ca este adeptul descentralizarii, iar „daca autonomie inseamna descentralizare” atunci se poate spune ca vorbeste in acelasi limbaj cu UDMR.

„Eu sunt pentru dialog, pentru orice fel de discutie, insa in acelasi timp eu cred foarte mult in descentralizare si daca reusim impreuna sa facem acest lucru, dupa aceea putem sa discutam de celelalte. (…) Daca descentralizarea inseamna acelasi lucru atunci nu avem niciun fel de conflict, ne    intelegem perfect”, a raspuns Victor Ponta unei intrebari puse in legatura cu proiectul de autonomie a „tinutului secuiesc” initiat de Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR).

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca proiectul de autonomie nu este „un proiect guvernamental”, ci unul politic si a mentionat ca, inainte de a fi discutat cu partidele de la putere si din opozitie, acesta va fi supus dezbaterii publice.

„Nu este o problema de partide politice in acest moment (…), nu este o problema de opozitie si zona guvernamentala, nu este un proiect guvernamental, nu este un proiect de coalitie. Noi trebuie sa purtam acest dialog in acest moment, in aceasta faza cu societatea romaneasca, asta e ordinea fireasca si logica si asta vom urmari. Si apoi, sigur, vom discuta si cu partidele politice, dar noi nu credem ca in acest moment trebuie sa incepem cu partidele politice”, a declarat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara pe 9 august ca proiectul de autonomie, care va fi inaintat Parlamentului, va intra in dezbatere publica. Potrivit acestuia, documentul a fost elaborat in limba romana, iar in prezent se lucreaza la traducerea lui in limba maghiara.

UDMR propune, printre altele, ca in regiunea autonoma „tinutul secuiesc” limba maghiara sa fie limba oficiala alaturi de limba romana, iar in toate institutiile publice, atat cele din subordinea autoritatilor locale, cat si centrale, sa existe proportionalitate etnica, adica numarul angajatilor de o anumita etnie sa respecte ponderea pe care aceasta o detine in comunitatea locala. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.