Acasă Externe SUA: ONU: Rezoluţie pentru mobilizarea împotriva Ebola

SUA: ONU: Rezoluţie pentru mobilizarea împotriva Ebola

DISTRIBUIȚI

131429 – 19092014 – Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, joi, in unanimitate o rezolutie privind mobilizarea impotriva propagarii Ebola in Africa de Vest, o epidemie calificata ca fiind o „amenintare mentinerea pacii si securitatea internationala”, potrivit Hotnews.ro.

 Este pentru prima oara cand Consiliul califica astfel o urgenta sanitara. Acest organism se pronunta foarte rar asupra unor crize de sanatate publica.

In rezolutie, Consiliul „decide ca raspandirea fara precedent a epidemiei de Ebola in Africa reprezinta o amenintare pentru mentinerea pacii si securitatea internationala”.

Textul rezolutiei „indeamna statele membre sa furnizeze un ajutor de urgenta” tarilor afectate de epidemie, in special Guineea, Sierra Leone si Liberia, materializat prin spitale de campanie, personal medical, capacitati logistice si transport aerian.

Rezolutia invita statele membre si organizatii precum Uniunea Africana si Uniunea Europeana sa „se mobilizeze imediat” pentru formarea personalului medical si crearea unui laborator in scopul accelerarii detectarii si tratarii unor cazuri suspecte.

Consiliul solicita unor state, in special din Africa de Vest, „sa anuleze restrictiile impuse deplasarilor in contextul raspandirii epidemiei”. De asemenea, companiile aeriene si maritime sunt invitate „sa mentina legaturile” cu tarile afectate.

Mai multe companii aeriene au decis sa nu mai deserveasca tarile afectate, in timp ce unele state vecine cu acestea si-au inchis frontierele.

Aceste restrictii, subliniaza proiectul de rezolutie, „izoleaza si mai mult tarile afectate si impiedica eforturile lor pentru a raspunde epidemiei”.

Sistemul ONU trebuie sa isi „intensifice raspunsul impotriva epidemiei”, precizeaza textul rezolutiei.

ONU a evaluat la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru lupta impotriva Ebola in Africa de Vest, jumatate fiind destinat Liberiei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.