Acasă Externe SUA: Statul Islamic, situaţia din Ucraina şi Ebola, în atenţia miniştrilor de...

SUA: Statul Islamic, situaţia din Ucraina şi Ebola, în atenţia miniştrilor de externe din UE

DISTRIBUIȚI

131528 – 24092014 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat marţi la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE, desfăşurată la New York, în marja celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Catherine Ashton, şi şefii diplomaţiilor europene au avut un schimb amplu de opinii asupra mai multor teme de actualitate, și anume evoluţiile din vecinătatea sudică a UE, cu accent pe ameninţarea teroristă reprezentată de ISIL (Statul Islamic), situaţia din Ucraina şi relaţiile Uniunii Europene cu acest stat, precum şi epidemia de Ebola, potrivit unui comunicat al MAE.

În discuţiile despre criza ucraineană, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat importanţa ca protocolul de încetare a focului (Minsk, 5 septembrie 2014) să fie urmat de acţiuni concrete, care să conducă, într-un orizont de timp clar, la o soluţie politică durabilă şi la evitarea creării unui nou conflict îngheţat în regiunea Mării Negre. A confirmat sprijinul ferm pe care România îl acordă autorităţilor de la Kiev, atât în plan bilateral, cât şi la nivel UE, în ceea ce privește depăşirea acestui moment dificil. Totodată, şeful diplomaţiei române a reafirmat poziţia fermă a României cu privire la parcursul european al Republicii Moldova.

Miniştrii europeni şi-au manifestat preocuparea faţă de evoluţiile cu privire la ameninţarea teroristă pe care o reprezintă ISIL și au subliniat că este necesară o abordare eficientă a comunităţii internaţionale pentru a o contracara. A fost, totodată, evidențiată importanţa dezvoltării unei viziuni regionale cuprinzătoare, care să combine demersurile politice şi acţiuni operative.

Miniştrii de externe ai statelor UE au deplâns răspândirea rapidă a epidemiei de Ebola în statele din vestul Africii. În context, a fost reamintit evenimentul la nivel înalt găzduit de UE la 15 septembrie 2014, care a avut drept scop coordonarea reacţiilor europene la adresa epidemiei virale de febră hemoragică şi dezvoltarea unui mecanism UE de coordonare pentru furnizarea de asistenţă medicală statelor și populațiilor afectate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.