Acasă Externe SUA: Titus Corlăţean cere intensificarea cooperării între SUA şi UE în faţa...

SUA: Titus Corlăţean cere intensificarea cooperării între SUA şi UE în faţa marilor provocări globale

DISTRIBUIȚI

131578 – 26092014 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, la 24 septembrie 2014, la întâlnirea miniştrilor de externe UE cu secretarul de stat al SUA, John Kerry, desfăşurată la New York, sub forma unui dineu transatlantic, în marja celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. La discuții a participat și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate al UE, Catherine Ashton.

Temele dezbătute au vizat dosare actuale de politică externă, precum amenințarea reprezentată de gruparea extremistă ISIL, în contextul evoluțiilor din Siria și Irak, criza din Ucraina în context regional şi necesitatea combaterii și eradicării epidemiei de Ebola, potrivit unui comunicat al MAE.

Miniștrii de externe au convenit asupra necesității unei coordonări a pozițiilor statelor comunității transatlantice în privința susținerii eforturilor coaliției internaționale pentru combaterea ISIL. În context, a fost salutată adoptarea, în reuniunea specială la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU privind ameninţările la adresa păcii şi securităţii cauzate de acte teroriste, a Rezoluției nr.2178/2014 privind luptătorii teroriști străini, care are forță obligatorie pentru statele membre.

În discuţiile referitoare la criza din Ucraina şi la implicaţiile sale regionale, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa intensificării cooperării transatlantice, astfel încât demersurile SUA şi UE în acest dosar să facă parte dintr-o strategie cuprinzătoare, care să vizeze principalele provocări actuale, la nivel global.

Ministrul Titus Corlăţean a pledat pentru acordarea, în continuare, a unui sprijin robust din partea comunității euro-atlantice pentru parcursul european al partenerilor estici ai UE, respectiv R.Moldova, Georgia și Ucraina și pentru promovarea unei viziuni articulate în acest sens, care să permită, încă de pe acum, o bună pregătire a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din mai 2015, astfel încât perspectiva europeană a acestor state să fie reconfirmată fără echivoc.

Cu privire la eliminarea pericolului reprezentat de răspândirea acţiunilor grupării extremiste ISIL în statele din Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa constituirii unei coaliţii internaţionale în combaterea proliferării actelor de violenţe ale grupării menționate. Totodată, a subliniat că România a exprimat sprijinul pentru coaliția internațională împotriva ISIL, urmând să fie analizate opțiunile și modalitățile concrete în ceea ce privește angajarea sa.

Alături de omologii săi europeni, ministrul Titus Corlăţean a pledat pentru o abordare strategică, atât la nivel european cât şi în cadrul comunităţii transatlantice, în eforturile conjugate de combatere şi prevenire a proliferării epidemiei de Ebola. În context, a menționat că la nivelul Guvernului și al Primului Ministru s-a decis ca România să contribuie la efortul comunității internaționale în privința combaterii efectelor Ebola, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.