Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: ”Zonele albe” ale României vor fi conectate la Interne

Bruxelles: ”Zonele albe” ale României vor fi conectate la Interne

DISTRIBUIȚI
internet

 132226 – 23102014 – Comisia Europeană (CE) a aprobat o investiție de 57,1 milioane de euro în cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), dintr-o investiție totală de 69 milioane de euro, pentru dezvoltarea unei infrastructuri de bandă largă de 3.265 km în așa-numitele „zone albe” ale României – zone în care nu există rețele de comunicații electronice de acces sau de distribuție.

Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate în România ca „zone albe” și va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și cele rurale prin oferirea accesului la internet în bandă largă unui număr de aproximativ 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice, potrivit unui comunicat al CE.

Comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn, care a semnat decizia, a declarat: „Proiectele de acest tip servesc la crearea unor condiții-cadru îmbunătățite pentru mediul de afaceri și cetățeni și permit regiunilor mai puțin dezvoltate din România să beneficieze de oportunitățile oferite de economia digitală. Acesta este un exemplu perfect privind modul în care politica de coeziune poate contribui, în mod direct, la atingerea obiectivelor definite în agenda UE pentru creștere economică, „Europa 2020”, și la dezvoltarea economică a regiunilor.”

Investiția are loc în cadrul programului „Creșterea competitivității economice”, fiind finanțată pe axa prioritară „TIC pentru sectoarele privat și public”. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului 2015.

Acesta este un „proiect major”, investiția totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. Proiectul face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, în condițiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel național sau regional.

Proiectul RO-NET va veni în completarea infrastructurii de telecomunicații aparținând operatorilor existenți în regiunile respective și va conferi acces deschis și nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori.

Decizia de cofinanțare a proiectului se încadrează în perioada de programare 2007-2013. României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la prețurile actuale), se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.