Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Preşedintele Comisiei de control SIE vrea să cheme conducerea Serviciului la...

Bucureşti: Preşedintele Comisiei de control SIE vrea să cheme conducerea Serviciului la audieri

DISTRIBUIȚI

 131958 – 14102014 – Deputatul Mihăiță Calimente, președintele Comisiei parlamentare de control SIE, a declarat, marți, că va solicita audierea conducerii interimare a SIE în legătură cu acuzațiile președintelui Traian Băsescu la adresa lui Teodor Meleșcanu și a faptului că premierul Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit.”Pentru că domnul președinte a prezentat și unele documente, pentru că îl încriminează într-un fel sau altul și pe fostul director al Serviciului, și domnia sa spunea că după acest incident nici nu a mai purtat legătura cu serviciul prin intermediul domnului Meleșcanu, ci prin adjuncții domniei sale, care sunt ofițeri, vrem să avem o discuție cu domnul Predoiu, care este în acest moment interimar la conducerea serviciului, să vedem dacă cele afirmate de domnul președinte se adeveresc sau nu”, a spus Calimente.

Președintele Comisiei SIE a spus că discuțiile vor avea loc cu mai mulți oficiali din conducerea SIE.

El a menționat că speră ca audierile să aibă loc ”cât de repede”.

”Dacă voi reuși și cât de repede voi reuși să convoc colegii, care după cum știți sunt în campanie electorală și e greu să-i aduni, dar eu voi încerca să-i adun”, a precizat Calimente, întrebat când vor avea loc audierile.

De asemenea, el a susținut că emiterea hotărârii de guvern prezentată de Traian Băsescu, cu caracter nesecret, a deconspirat activitatea SIE.

”În condițiile în care există acea hotărâre de Guvern, numai că cea dinainte făcea referire direct la instituție, pe când tocmai asta acuza președintele, că sub semnătura domnului Ponta s-a făcut o altă hotărâre, prin care erau făcute adăugiri și prin care s-a și deconspirat tipul de activități al Serviciului, având în vedere că în prima hotărâre acea parte era secretizată”, a mai afirmat Calimente.

Președintele Comisiei SIE a fost întrebat cum a transmis Teodor Meleșcanu adresa privind ofițerii acoperiți, dacă i s-au solicitat precizări în acest sens.

”În momentul când președintele a făcut acele afirmații eu am primit un telefon de la domnul Sârbu, care este vicepreședintele Comisiei, să convocăm comisia. Pentru că eram acasă, în colegiu, era joi sau vineri când s-a întâmplat acest lucru, am așteptat până luni să vin la București să convoc comisia. Spre surprinderea mea, când am ajuns la Parlament, la comisie, deja era răspunsul venit, spunându-ni-se că instituția s-a autosesizat”, a spus Calimente.

El a confirmat că răspunsul transmis de Meleșcanu preciza că nu sunt ofițeri acoperiți în Guvern.

”Am convocat comisia și am comunicat ceea ce se putea comunica din el. În esență, ideea că nu se confirmă, la vremea respectivă, cele afirmate de președinte”, a mai declarat Calimente.

El a fost întrebat dacă precizarea era legată de ofițeri acoperiți sau erau inclusă și categoria foștilor ofițeri.

”Că nu sunt ofițeri acoperiți era la vremea respectivă răspunsul”, a menționat deputatul PNL.

De asemenea, el a menționat că documentul nu făcea referire la ”posibili foști ofițeri acoperiți”, dar făcea referire la faptul că șeful statului ”a solicitat informații în mod repetat serviciului, iar domnul Meleșcanu spunând că nu i-a dat niciun fel de răspuns, conform legii”.

”Ați văzut că președintele tocmai acest lucru îl reclama aseară. Și domnia sa aseară a subliniat foarte clar că el nu a cerut lista ofițerilor acoperiți ai serviciului, ci dacă în Guvern există ofițeri acoperiți”, a mai spus Calimente.

Președintele Comisiei SIE a fost întrebat cine poate avea astfel de informații dacă nu șeful statului.

”Conform legii, la informația pe care a cerut-o președintele, pentru că ați văzut că a făcut și dânsul o specificare. Nu a cerut lista tuturor ofițerilor acoperiți, a cerut lista dacă sunt ofițeri

acoperiți în Guvern. Și la acest segment cred că este îndrituit să aibă acces”, a mai declarat deputatul PNL.

El a menționat că, în cazul în care Comisia de control va constata că anumiți oficiali din conducerea SIE au încălcat legea, nu va putea face altceva decât să sesizeze organele în drept, respectiv Parchetul Militar. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.