Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Principele Radu: Regele Carol a înfăptuit una dintre cele mai durabile...

Bucureşti: Principele Radu: Regele Carol a înfăptuit una dintre cele mai durabile dezvoltări din istoria României

DISTRIBUIȚI

131790 – 06102014 – Academia Română a organizat luni o sesiune de comunicări ştiinţifice având ca subiect „Regele Carol I. 175 de ani de la naştere – 100 de ani de la moarte“. Cu această ocazie, Alteța Sa Regală Principele Radu a susținut un discurs.

La eveniment au participat, din partea Casei Regale, principele Radu al României şi prinţul Nicolae.

Sesiunea este însoţită de o expoziţie organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, expoziţie care cuprinde fotografii originale, semnate de mari fotografi care au lucrat în România, precum Carol Popp de Szathmari, Franz Duschek tatăl şi fiul, Franz Mandy şi alţi fotografi prestigioşi, care au ilustrat domnia Regelui Carol I.

„Regele Carol I a fost întemeietorul Statului român modern, tot așa cum 10 Mai este ziua de naștere a statului european, independent și suveran, cu numele de România. Regele Carol a fost deschizător de drumuri, vizionar și un om de acțiune. El a înfăptuit, timp de 48 de ani, una dintre cele mai durabile dezvoltări din istoria noastră, fondând instituții vitale, dând contur identității noastre și statornicind securitatea națională”, a spus principele Radu în cadrul discursului susţinut la sesiunea omagială a Academiei Române, cu ocazia comemorării centenarului morții Regelui Carol I, potrivit Digi2.

„Evaluarea domniei lui Carol I se poate face simplu: dacă luăm criteriile de bază ale Uniunii Europene și NATO vom vedea că, în ciuda limitărilor vremii, Carol apare surprinzător de contemporan cu noi: fondator de instituții de bază ale Statului, promotor al profesionalismului în politică, societate și economie, strateg și reformator al Forțelor armate, încurajator al puterii soft (educație, cultură, politică externă, tradiții, specific național), voce europeană prin excelență, puterea exemplului personal, creator de proiecte civice, întăritor al suveranității în paralel cu adaptarea la jocul regional, participant cu trupe la alianțe militare continentale. Familia Regală duce mai departe legământul european, democratic și constituțional al Regelui Carol I, contribuind la consolidarea statului și reprezentând simbolic națiunea, încurajând tradițiile și   sprijinind educația și cultura noastră, susținând binefacerile deschiderilor democratice, ale globalizării, adâncind legăturile României cu Europa, promovând libertățile și drepturile omului, încurajând comunicarea și inițiativa individuală”, a afirmat principele Radu .

„Puterea unei societăți nu stă doar în politică, destinul unei națiuni nu este scris doar de conducătorii ei, iar devenirea societății nu este creionată doar de mințile care-o luminează. În momentul în care românii, după câteva decenii de întuneric, au înţeles că patriotismul se măsoară în infrastructură, că rolul de model este tot atât de necesar ca şi parlamentarismul, că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea, când au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria și nici competența, când au intuit că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci românii de astăzi au declarat pe Carol I al doilea mare român al tuturor timpurilor. Tot ei, românii de astăzi, au cerut în număr de aproape jumătate de million punerea statuii regelui lor la locul ei”, a mai spus Principele Radu.

„Este suficient să te uiţi la statuia Regelui Carol și la Biblioteca sa, aşa cum arată ele astăzi în Piața Palatului Regal, ca să înţelegi că se poate construi o Românie curată, dar prosperă, delicată, dar bine dotată instituţional, paşnică, dar energică, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar puternică”, a subliniat reprezentantul Familiei Regale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.