Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Reacţia SIE: Nu putem da informaţii despre ofiţeri

Bucureşti: Reacţia SIE: Nu putem da informaţii despre ofiţeri

DISTRIBUIȚI

131964 – 15102014 – Serviciul de Informații Externe (SIE) nu poate oferi informații cu privire la ofițerii care lucrează în cadrul Serviciului. Prin urmare, nu se poate nici confirma, nici infirma informația prezentată de către Traian Băsescu, care a precizat la Realitatea Tv, că între 1997 și 2001, Ponta a fost ofițer acoperit SIE. În plus, SIE susține că Hotărârea de Guvern 223/2013 privind lista informaţiilor secret de stat nu extinde, cum a susţinut preşedintele  Traian Băsescu, ci restrânge categoriile de personal protejate la nivel de secret de stat, potrivit Realitatea Tv.

”Faţă de situaţia în care este implicat un serviciu de informaţii, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitatea ofiţerilor acoperiţi, în contextul dispoziţiilor legale ce-i guvernează activitatea, SIE nu este abilitat să răspundă unor întrebări de asemenea natură, chiar şi în condiţiile în care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legătură cu instituţia”. La nivelul anului 2002, în aplicarea art. 22 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, Serviciul de Informaţii Externe, instituţie deţinătoare de informaţii clasificate secret de stat, a întocmit şi supus aprobării Guvernului lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul său de activitate”,  se arata intr-un comunicat al SIE.

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) mai susţine că Hotărârea de Guvern 223/2013 privind lista informaţiilor secret de stat nu extinde, cum a susţinut preşedintele Băsescu, ci restrânge categoriile de personal protejate la nivel de secret de stat.

SIE menţionează că ”în privinţa statutului personalului SIE, modificarea adusă de HG nr.223/2013 nu reprezintă o extindere, ci o restrângere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat”. Serviciul susţine că ”nevoia acestei precizări explicite, care particularizează prevederile legale în materie, a fost generată de situaţiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat în ultimii 10 ani, când peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi, situaţie de natură să producă prejudicii majore SIE, în condiţiile în care personalul este resursa cea mai importantă a Serviciului iar deconspirarea unui ofiţer atrage după sine deconspirarea acţiunilor SIE şi implicit, afectarea intereselor României sau ale partenerilor săi strategici”.

Totodată, se mai fac precizari si cu privire la controversata Hotarare de Guvern invocata de Traian Băsescu,  despre care oficiali SIE spun, ca de fapt, nu avea nevoie de un aviz de  la  CSAT. SIE a prezentat parcursul elaborării HG 223/2013 şi motivele pentru care a fost adoptat actul normativ „dezbătut şi supus aprobării în şedinţa publică a Executivului din data de 30.04.2013”.

Serviciul precizează că în 2002 a întocmit şi supus aprobării Guvernului lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul său de activitate, în aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

”Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat în timp o serie de vulnerabilităţi în asigurarea protecţiei sediilor, categoriilor de activităţi şi a personalului instituţiei, generate de inopozabilitatea faţă de terţi a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri şi tipuri de activităţi ce se desfăşoară în/de către acestea să fie deconspirate fără ca instituţiile abilitate, în speţă Parchetul, să aibă posibilitatea legală de a întreprinde măsurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE. Proiectul de hotărâre de guvern a respectat întocmai circuitul legal de avizare, fiind înaintat Guvernului spre adoptare după obţinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ. În conformitate cu legislaţia în vigoare, acest tip de act normativ nu este condiţionat de un aviz CSAT, aşa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 nu a fost avizat de către CSAT. De altfel, din datele pe care le deținem, nicio hotărâre a Guvernului având ca obiect de reglementare liste cuprinzând informațiile secrete de stat alecelorlalte autorități şi instituții publice care gestionează asemena informații nu a fost supusă avizului CSAT”, se arata in comunicatul publicat de Realitatea Tv. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.