Acasă Social Bucureşti: S-a aprobat construirea pe spaţiile verzi din România

Bucureşti: S-a aprobat construirea pe spaţiile verzi din România

DISTRIBUIȚI

132265 – 24102014 – Parlamentul Romaniei a aprobat o lege privind construirea pe spatiile verzi. Astfel, spatiile verzi proprietate privata, inscrise in cartea funciara in categoria curti – constructii nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi.

Legea a fost adoptata de Parlamentul Romaniei si promulgata de presedintele Traian Basescu la mijlocul lunii octombrie.

Potrivit Legii 135/2014, publicata in Monitorul Oficial pe 16 octombrie, Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel: „Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu”.

Legea interzice construirea spatiilor verzi, insa majoritatea spatiilor verzi din Capitala, nu au aceasta calitate in documentele oficiale, notează Hotnews.

Pentru a le proteja, anul trecut, Primaria Capitalei a scos la licitatie inventarierea spatiilor verzi aflate pe domeniul privat din Bucuresti, cele mai amenintate de betonare, pentru a fi recunoscute oficial in acte si a le oferi protectie.

Odata ce a a fost aprobata aceasta lege, majoritatea spatiilor verzi dintre blocuri, scuaruri si parculetele dintre blocuri, nu vor mai putea capata aceasta calitate fara expropriere, deci vor putea fi construite.

Reamintim ca in urma cu cateva saptamani, Comisia Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei deoarece tara noastra nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (praf, PM 10) si a cerut autoritatilor sa ia masuri urgent.

Aceasta lege a fost initiata in 2011 de sase deputati de la PDL, PNL, PSD si PC. Insa, in forma initiala nu avea articolul care permite betonarea spatiilor verzi si nici in forma adoptata de Senat.

Acesta a fost introdus in aceasta vara, la Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, legea fiind adoptata de Camera Deputatilor pe 17 septembrie 2014 cu 330 de voturi pentru, 4 abtineri si un vot impotriva. „Curtile-constructii nu apar identificate ca spatii verzi – parcuri, gradini zoologice, rigola, gradina botanica. In practica sunt probleme, fiindca daca un teren era liber desi era proprietate privata si trecut la categoria curti-constructii – primaria l-a trecut ca spatiu verde. Omul cand s-a dus sa construiasca, primaria i-a spus ca este spatiu verde. Apoi omul s-a dus in instanta. Daca primaria vrea sa faca parc acolo, sa il exproprieze”, au motivat deputatii de la Comisia Juridica. –

PROMPT

MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.