Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Victor Ponta: “Aş demisiona din funcţia de preşedinte, dacă Traian Băsescu...

Bucureşti: Victor Ponta: “Aş demisiona din funcţia de preşedinte, dacă Traian Băsescu ajunge premier”

DISTRIBUIȚI

132093 – 20102014 –  Victor Ponta a declarat, duminică, că „epitetele” folosite de Traian Băsescu în atacurile lansate la adresa sa sunt total „inacceptabile”. Premierul a arătat că nu este „nici pisic, nici agent acoperit” şi nici nu a fost agent al SIE sau SRI. Ponta a mai spus că va demisiona dacă Traian Băsescu ar obţine, în mandatul său de preşedinte, funcţia de premier, cu susţinerea unei majorităţi parlamentare.

„Dacă Traian Băsescu ar fi fost un simplu candidat şi îmi adresa aceste acuze, să zicem că era de înţeles, chiar dacă la un moment dat depăşeşte limita, dar el le-a făcut din postura de preşedinte. Domnul Băsescu mai puţin s-a luptat cu mine, ci cu serviciile de informaţii, în special cu SIE, dar şi cu SRI, dintr-un motiv foarte simplu: că aceste servicii de informaţii nu au fost de acord să fie folosite în campanie electorală de domnul Băsescu. Domnul Băsescu a şters cu cei din CSM pe jos în calitate de preşedinte”, a declarat Victor Ponta, la RTV.

Referitor la „epitetele” pe care Traian Băsescu le-a folosit la adresa sa, premierul a precizat că nu e „nici pisic, nici agent acoperit”.

„Nu sunt nici pisic, nu sunt nici agent acoperit. Agent al SIE sau SRI nu am fost, dar mi se pare că vorbim despre nişte servicii moderne, nu despre Securitatea la care domnul Băsescu a scris tone de dosare”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că implicarea preşedintelui în campania electorală este „cea mai proastă decizie”.

„M-a afectat personal chestiunea cu plagiatul. Sigur că perioada de luptă cu Traian Băsescu mi-a lăsat foarte multe cicatrice. Am învăţat în acest an că dacă eşti prieten cu Traian Băsescu nu ai cum să scapi. Dacă eşti duşman ca mine, veşnic şi pe faţă, mai ai doar 28 de zile până când România va avea un nou preşedinte legitim. Pentru că din 2012 noi nu mai avem un preşedinte legitim. Politica înseamnă momente de decizie în care să vezi care este miza. Constituţia noastră nu are soluţii mai simple decât cea referitoare la suspendare. Încerci să pui în balanţă ceea ce este important pentru România”, a spus prim-ministrul.

Victor Ponta a arătat că cea mai importantă decizie pe care trebuia să o ia Traian Băsescu în ultima lună de mandat, în loc să se implice în campania electorală, era „să lase poporul român să decidă”.

Prim-ministrul consideră că vârsta sa este un avantaj în actuala competiție electorală: „România de azi nu mai seamănă cu cea din 2000 sau cu cea din 2004. O parte din candidaţi au rămas în 2004. Ne luptăm cu securiştii şi comuniştii. Eu am un avantaj, vârsta. Sondajele spun că în mod ciudat, 74% din oameni vor un preşedinte mai tânăr. Marele avantaj al vârstei încă foarte tinere este faptul că pot să recunosc când greşesc şi încă mai pot să învăţ. De multe ori am greşit. Ca prim-ministru, şef de partid, iau cel puţin 10-20 de decizii importante pe zi. Ceea ce pot să fiu absolut împăcat, cu gândul nu fac greşeli, nu simt nevoia să mă răzbun. Cei care lucreză cu mine ştiu că mă supăr, mă enervez, dar apoi le spun că au avut dreptate”, a adăugat Victor Ponta.

„Este o şansă că am fost prim ministru. O să colaborez cu orice prim ministru care este sprijinit de o majoritate parlamentară. Eu aş fi un preşedinte parlamentar. Sunt mai multe ţări în care preşedintele nu stă toată ziua peste guvern”, a explicat primul ministru.

Premierul Victor Ponta a precizat că, dacă ar câştiga alegerile prezidenţiale, ar desemna un premier care nu va fi din PSD.

„Am un singur răspuns. Dacă voi fi ales preşedinte, mă întâlnesc cu liderii coaliţiei şi voi spune: Care este cel pe care îl susţineţi voi?. Cu siguranţă această persoană nu va fi din PSD. Noi suntem o majoritate USL. Toţi parlamentarii sunt USL. Oamenii au votat pentru programul USL. Este un program social-liberal”, a spus Ponta.

Mai mult, în cazul în care va deveni preşedinte, Victor Ponta ar accepta să demisioneze în două situaţii: dacă Traian Băsescu ajunge premier sau dacă românii, în urma unui referendum, ar schimba forma de guvernământ a României, revenind la monarhie.

„Traian Băsescu nu va fi niciodată prim ministru cu mine preşedinte. Doar dacă va avea o coaliţie de 51%. Şi eu atunci demisionez. Domnul Băsescu va fi un prim-ministru foarte rău. Sunt dispus să mai demisionez şi într-o altă situaţie. În aceşti ani, în România, va trebui să existe un moment de decizie, referendum, privind forma de guvernământ. Trebuie să avem un referendum privind forma de guvernământ, monarhie sau republică”, a adăugat prim-ministrul. – PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.