Acasă Politic Bucureşti: Viorel Hrebenciuc a rămas fără imunitate

Bucureşti: Viorel Hrebenciuc a rămas fără imunitate

DISTRIBUIȚI

132303 – 27102014 – Viorel Hrebenciuc a rămas oficial fără imunitate parlamentară, demisia sa fiind confirmată, marţi după-amiaza, de plenul Camerei Deputaţilor. Acest lucru înseamnă că, odată publicată în Monitorul Oficial,  demisia devine validă şi Viorel Hrebenciuc poate fi arestat.

Săptămâna trecută, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament după izbucnirea scandalului retrocedărilor ilegale şi apariţia stenogramelor DNA, în care social-democratul discută cu senatorul Dan Şova despre o nouă lege a amnistiei şi graţierii.

În acelaşi timp, Hrebenciuc este urmărit penal şi în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de senatorul PSD, Ilie Sârbu, şi deputatul PSD, Ioan Adam. În acest caz, procurorii DNA au cerut arestarea celor doi deputaţi PSD. În cazul lui Viorel Hrebenciuc, arestarea este solicitată pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că s-a implicat activ în influenţarea autorităţilor publice pentru retrocedarea iliegală a unei suprafeţe de peste 43.000 hectare de teren din Bacău. Valoarea prejudiciului estimat în acest caz este de 303 milioane euro.

Concret, Hrebenciuc este acuzat că a pus presiune pe funcţionari publici şi directorii unor instituţii pentru ca această suprafaţă să fie retrocedată unui presupus moştenitor al moşiilor lui Dimitrie Ghica. În schimbul acestor operaţiuni, lui Hrebenciuc i s-ar fi promis 12.000 hectare de teren.

Procurorii arată că ultima fază a operaţiunii de retrocedare era punerea în posesie. Aici apare, potrivit descrierilor procurorilor, Viorel Hrebenciuc. Totodată, procurorii susţin că Hrebenciuc avea rolul de a influenţa autorităţile locale pentru a efecuta punerea în posesie.

“Pentru atingerea acestei ţinte, Bengescu Dan Costin a cointeresat în această afacere mai multe persoane, fiecare dintre aceştia având roluri clar stabilite. În primul rând, prin intermediul numitului Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuţi din judeţul Bacău, a reuşit să-l capaciteze pe numitul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României, care avea rolul de a-şi folosi influenţa politică  la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice din judeţul Bacău şi de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract”, se arată în referatul DNA.

Al doilea dosar în care Viorel Hrebenciuc este implicat se referă la un trafic de influenţă pe care acesta l-ar fi făcut. În dosarul DNA, Hrebenciuc a fost interceptat într-o discuţie cu purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, căruia îi promitea sprijin pentru şefia partidului în schimbul unei legi a amnistiei şi graţierii.

În acest dosar, şi senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să iniţieze o propunere legislativă pentru amnistie şi graţiere. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.