Acasă Nord-Vest Cluj Directori de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi din Ministerul...

Directori de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi din Ministerul Culturii, urmăriţi penal

DISTRIBUIȚI

131968 – 14102014 – Fostul director general al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Viorica Crisan, in prezent director arheologie, a fost pusa sub acuzare de DNA Cluj pentru abuz in serviciu și obtinere de foloase.

In acelasi dosar, au fost pusi sub acuzare Roxana Balauta, director general adjunct in Ministerul Culturii, Constanta Grosu, fost referent in Ministerul Culturii, in prezent consilier cu grad profesional asistent, Mircea Cristian Staicu, fost secretar general in Ministerul Culturii, Emilia Talos, contabil-sef al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

Si firma Artex International Services din Bucuresti a fost pusa sub acuzare.  Este vorba despre amenajarea MNI a Transilvaniei de firma Artex International Services SRL Bucuresti.

Valoarea contractului este de 11.000.000 euro, la care se adauga TVA 19%, in valoare de 2.090.000 euro. Contractul a fost incheiat pentru perioada 25 noiembrie 2009 – 31 iulie 2011.

Atribuirea contractului s-ar fi efectuat fara parcurgerea procedurilor legale privind achizitiile publice, iar efectuarea de plati/cheltuieli de capital, in suma totala de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investitii a fost facuta pe baza unor documente justificative care nu reflecta realitatea sau a fost facuta pentru servicii si lucrari neexecutate.

Astfel, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei a efectuat plati, in trei transe, in perioada 23 – 29 decembrie 2009, catre Artex International Services SRL.

Pentru exercitiul bugetar al anului 2009, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei a avut aprobata initial, in bugetul de venituri si cheltuieli, la articolul bugetar „cheltuieli de capital” suma de 1.000.000 lei.

DNA mai arata ca la datele de 16 iulie 2009 si 12 octombrie 2009 Viorica Crisan si Emilia Talos au solicitat abuziv suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli al MNIT, neavand la baza o fundamentare legala a valorii investitiei solicitate.

Ulterior, Viorica Crisan si Emilia Talos au semnat si Nota de fundamentare identica in continut cu referatul de necesitate, ambele avand un continut general si fara sa furnizeze niciun element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investitii.

In baza acestor documente, in perioada octombrie – decembrie 2009, functionari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, si anume, Mircea Cristian Staicu, Roxana Balauta si Constanta Grosu, au aprobat cu incalcarea prevederilor legale suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli al MNIT pe anul 2009 cu suma de 7.663.000 lei, in trei transe. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.