Acasă Politic Luxembourg: Obiectivele pentru depozitarea deșeurilor riscă să nu fie atinse

Luxembourg: Obiectivele pentru depozitarea deșeurilor riscă să nu fie atinse

DISTRIBUIȚI

132377 – 29102014  – Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mihail Fâcă, a participat  pe 28 octombrie   2014, la Consiliul de Mediu al UE care s-a desfășurat la Luxembourg. Principalul subiect de dezbatere a fost pachetul legislativ privind gestionarea deșeurilor.

În opinia României, obiectivele pentru depozitarea deșeurilor propuse pentru 2025 si 2030 sunt foarte dificil de realizat, ținând cont de punctele de plecare diferite ale Statelor Membre. În plus, raportarea față de cantitatea de deșeuri din anul precedent este deosebit de problematică”, a spus, în intervenția sa, secretarul de stat Mihail Fâcă.

Propunerea este parte a unui pachet de inițiative majore în domeniul gestionării deșeurilor, ce urmărește crearea unui cadru care să faciliteze trecerea la o economie circulară reală, cu politici mai bine corelate, reglementare inteligentă și sprijin activ din partea sectorului de cercetare și inovare.

România, ca și alte state membre, în principal cele din Europa Centrala și de Est, a arătat că țintele propuse de Comisia Europeană sunt prea ambițioase, existând riscul ca ele să nu poată fi atinse.

Totodată, statele membre au dezbătut introducerea unui sistem de avertizare timpurie pentru monitorizarea implementării legislației: ”Propunerea sistemului de avertizare timpurie poate să ofere o perspectivă mai bună pentru rezolvarea situațiilor cu care se confruntă unele State Membre. Apreciem totuși că acesta se bazează mai mult pe monitorizarea implementării și nu reprezintă un mecanism real de sprijin pentru Statele Membre, care au cu adevărat probleme în atingerea țintelor și în termenele foarte ambițioase propuse de Comisie”, a mai spus oficialul român.

Referitor la măsurile de prevenire a deșeurilor, România, prin secretarul de stat Mihail Fâcă, consideră că ”este nevoie de mai multă claritate privind măsurile potrivite. De aceea, Comisia trebuie să pregătească orientări pe această chestiune, pe fluxuri de deșeuri, inclusiv în ceea ce privește asigurarea schimbului de bune practici între Statele Membre”.

În ceea ce privește introducerea în Strategie a unui obiectiv privind  eficiența resurselor, majoritatea statelor membre, printre care și România, au considerat ca prematură și neadecvată introducerea unor obiective și indicatori noi pentru a nu perturba concentrarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor inițiale propuse cu privire la creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Oficialul român a subliniat importanța eficienței resurselor, dar a precizat ca: ”Nu considerăm oportună includerea unui obiectiv aspirațional, neobligatoriu, privind utilizarea eficientă a resurselor în cadrul Strategiei Europa 2020 revizuite. Acest lucru riscă să perturbe continuitatea implementării și să conducă la o dispersare a eforturilor de la obiectivele inițiale propuse, prin reorientarea liniilor directoare de punere în practică a strategiei.” – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.