Acasă Externe Luxembrurg: Reuniunea CAE: Regimul de sancţiuni împotriva Rusiei trebuie menţinut

Luxembrurg: Reuniunea CAE: Regimul de sancţiuni împotriva Rusiei trebuie menţinut

DISTRIBUIȚI


132128 – 21102014 –
Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, a participat luni, 20 octombrie 2014, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe s-au aflat epidemia de Ebola, situaţia din Irak şi Siria în contextul ameninţărilor ISIL, implicaţiile regionale ale crizei din Libia, stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu şi situaţia din Fâşia Gaza, precum şi criza din Ucraina.

Miniştrii europeni de externe au trecut în revistă rezultatele reuniunilor la nivel înalt organizate de ONU, UE şi G8, care au avut drept temă gestionarea epidemiei de Ebola. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat caracterul crucial al coordonării eforturilor la nivel european și internaţional, exprimând susținere pentru propunerea de a se desemna un Coordonator Special al UE pentru criza Ebola. Oficialul român a informat despre pregătirile în plan intern pentru prevenirea răspândirii epidemiei, precum şi despre contribuţia financiară a României la Fondul ONU pentru combaterea acesteia, atât în zonele afectate, cât şi în regiunile vecine. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului.

Situaţia din Irak şi Siria au fost discutate în contextul ameninţărilor ISIL şi al aspectelor conexe, precum problematica luptătorilor străini şi modalităţile de contracarare a radicalizării comunităţilor musulmane din Europa. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului.

In contextul discuţiilor privind criza din Libia, care s-au desfăşurat în prezenţa Reprezentantului Special al Secretarului General al ONU, Bernardino Leon, şefii diplomaţiilor europene au subliniat că doar o soluţie politică, generată dintr-un consens naţional, poate pune capăt, în mod durabil, violenţelor. Cadrul politic recent aprobat pentru abordarea crizei la nivel UE reprezintă o bună bază pentru viitoare discuţii privind angajamentul Uniunii în Libia şi pentru o abordare comună UE-ONU în criza libiană. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului.

Criza ucraineană a ocupat o mare parte a discuţiilor. Miniştrii au reconfirmat angajamentul UE de continuare a sprijinului pentru Ucraina, atât în ceea ce priveşte procesul de reforme, cât şi pentru redresarea economică şi socială a ţării, inclusiv prin organizarea unei Conferinţe de mobilizare a sprijinului internaţional, când condiţiile vor fi îndeplinite. Au reiterat preocuparea faţă de insuficienţa angajamentului Moscovei în implementarea tuturor angajamentelor derivate din acordul de la Minsk, din 19 septembrie 2014. În context, s-au pronunţat în favoarea menţinerii regimului sancţionator împotriva Rusiei. Mai mulţi oficiali europeni au atras atenţia asupra riscurilor creării condiţiilor pentru un nou conflict îngheţat în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene. A fost subliniată importanţa desfăşurării în bune condiţii a scrutinului electoral din 26 octombrie 2014 pentru asigurarea unui guvernări centrale legitime şi a subliniat că orice alte alegeri, organizate în plan local de separatişti, încalcă, printre altele, chiar prevederile Memorandumului de la Minsk. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului.

Dezbaterea consacrată stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu s-a concentrat asupra reconcilierii intra-palestiniene şi a implicaţiilor acordului de încetare a focului din Fâşia Gaza, precum şi asupra necesităţii unei cât mai strânse coordonări SUA-UE.

În seara aceleiaşi zile, şeful diplomaţiei române, alături de omologii săi europeni, a participat la dineul oferit de Preşedinţia italiană a Consiliului Uniunii Europene în onoarea

Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi Vice-preşedinte al Comisiei Europene, Lady Catherine Ashton, cu ocazia încheierii mandatului acesteia la 1 noiembrie 2014.

În marja reuniunii CAE, ministrul român a avut întâlniri cu noii miniştri ai afacerilor externe din Olanda, Suedia, Ungaria şi Polonia. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.