Acasă Economie Prahova: Rafinăria Petrotel-Lukoil işi reia activitatea. Sechestrul a fost ridicat

Prahova: Rafinăria Petrotel-Lukoil işi reia activitatea. Sechestrul a fost ridicat

DISTRIBUIȚI

131811 – 07102014 –  Rafinaria Petrotel-Lukoil a inceput, marti, pregatirile pentru repornirea instalatiilor, dupa ridicarea sechestrului impus de procurori asupra conturilor si stocurilor de produse. Decizia vine la scurt timp dupa ce sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil au cerut sprijinul premierului Victor Ponta pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, argumentând că trebuie plătite salariile angajaților și datoriile către furnizori.

Anterior și ambasadorul Federației Ruse în România, Oleg Malginov, s-a declarat îngrijorat de situatia creata in jurul rafinariei Petrotel, parte a companiei rusesti Lukoil, atrăgând atenția că această companiei este „un element important în relațiile ruso-române”.

„Sper ca ancheta se va face nepartinitor si obiectiv in cadrul legii si tinand cont in mod cuvenit de interesele atat ale mediului de afaceri, cat si ale muncitorilor, precum si de interesele relatiilor ruso-romane. (…) Vom urmari atent dezvoltarea situatiei in jurul rafinariei Petrotel-Lukoil”, a transmis ambasadorul Rusiei la Bucuresti.

Rafinaria Petrotel-Lukoil a anunțat, luni, încetarea activității, după ce procurorii au decis sechestrarea stocurilor și conturilor companiei în cadrul unei ample anchete vizând un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat deanchetatori se ridică la 1,039 miliarde lei (230 de milioane deeuro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Premierul Victor Ponta sustine ca dosarul Lukoil nu are nicio conotatie politica si ca procurorul este suveran in acest caz, dar a precizat Guvernul isi doreste ca activitatea sa continue normal in cadrul companiei.

„Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala”, a declarat Victor Ponta.

„Totusi, aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte…banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania”, a adaugat seful Guvernului.

El a mai spus ca spera sa se gaseasca solutia legala prin care sa fie sanctionati cei vinovati si sa se recupereze prejudiciul fara ca muncitorii sa fie afectati prea mult. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.