Acasă Nord-Est Suceava Suceava: Fost şef de Sector al Poliţiei de Frontieră, trimis în judecată

Suceava: Fost şef de Sector al Poliţiei de Frontieră, trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

131927 – 13102014 – Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Nelu Fediuc, la data faptelor șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret, pentru luare de mită şi influențare a declarațiilor, ambele în formă continuată, şi pentru tentativă la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada septembrie 2007 – decembrie 2009, Fediuc, în virtutea atribuțiilor de serviciu, în calitate de șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret și respectiv de șef al Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți, a asigurat protecție în Vama Siret unor persoane sau grupuri organizate infracționale, de la care a pretins și primit în schimb, diverse sume de bani sau alte foloase patrimoniale sau nepatrimoniale, stabilind așa-numita taxă lunară de protecție. Inițial aceasta a fost de 200 de dolari/lună, după care a fost mărită, la cererea expresă a inculpatului, la sume cuprinse între 500 dolari – 2.000 euro/lună.

Concret, în perioada septembrie 2007 – decembrie 2008, Fediuc a primit de la patru denunțători sumele de 7.000 dolari, 700 lei și alte bunuri (preparate și carne de vânat achiziționate de la un abator situat pe raza județului Botoșani, flori ornamentale în valoare de 200 lei, 300-400 kg de pește, cantități de motorină în recipiente de 20 litri, parfumuri, sticle de băuturi alcoolice achiziționate de la magazinul duty-free administrat de soția lui, în valoare de 300-400 dolari.

În schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, Fediuc a beneficiat, pe lângă taxa lunară și de servicii de altă natură din partea unei denunțătoare.

Sumele de bani, bunurile și foloasele nepatrimoniale respective au fost remise inculpatului pentru a asigura denunțătorilor și implicit grupurilor infracționale din care aceștia făceau parte, „protecție” în Vama Siret, la tranzitarea unor cantități de țigări peste limita legală și cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

La data de 15 august 2008, Fediuc a încercat, folosind amenințări, metode de intimidare și prin corupere, să determine aceeași martoră denunțătoare să-și retragă denunțul și declarațiile formulate împotriva sa în dosarul de urmărire penală nr. 38/P/2008, pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava.

În cursul lunii septembrie 2009, Fediuc, în sprijinul acelorași demersuri, i-a oferit martorei suma de 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.

În perioada ianuarie – iulie 2014, Fediuc a încercat, prin intermediari sau prin diverse mijloace de intimidare, să determine alți trei martori denunțători să-și retragă denunțurile formulate în dosarul menționat mai sus, în scopul de a fi exonerat de răspunderea penală.

În perioada 30 aprilie – 1 mai 2013, în calitate de șef de Sector Poliție de Frontieră Rădăuți, Fediuc și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în încercarea de a favoriza un cetățean ucrainean, prin intermediul subordonaților planificați de serviciu la acea dată, cu scopul de a-l scăpa de aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege (confiscarea unui număr de 1.970 pachete țigări de contrabandă, aplicarea amenzii legale și a interdicției de a intra în țară pentru o perioadă de 5 ani).

Activitatea lui Fediuc a rămas fără rezultatul urmărit, întrucât personalul de serviciu din cadrul PTF Siret nu a dat curs cererilor sale, aplicându-i cetățeanului ucrainean dispozițiile legale în vigoare.

Procurorii au dispus punerea sechestruşui judiciar asupra mai multor bunuri ridicate cu ocazia percheziției efectuată la domiciliul lui Fediuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, se precizează într-un comunicat al DNA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.