Acasă Externe Suedia: Trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică

Suedia: Trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică

DISTRIBUIȚI

131816 – 07102014 –  Premiul Nobel pentru Fizică a fost împărțit de Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura pentru ”invenția diodelor care emit lumină albastră”, conform anunțului făcut marți la Stockholm de fizicianul Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Științe din Suedia.

Fizicienii niponi Isamu Akasaki, 85 de ani, și Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea niponă Nagoya, precum și fizicianul american de origine niponă Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o nouă sursă de lumină ecologică și foarte eficientă din punct de vedere al consumului energetic – diodele care emit lumină albastră, cunoscute drept LED-uri (light-emitting diode).

Premiul Nobel pentru Fizică este însoțit de o recompensă financiară în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 881.000 de euro, care va fi împărțită între cei trei laureați. Premiul pentru Fizică este cel de-al doilea anunțat după ce „sezonul” premiilor Nobel a început luni cu categoria rezervată Medicinei. Premiul Nobel pentru Chimie va fi anunțat miercuri, 8 octombrie. – PROMPT MEDIA, sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.