Acasă Social Timiş: Cehii şi austriecii celebrează istoria comună cu românii în Banat

Timiş: Cehii şi austriecii celebrează istoria comună cu românii în Banat

DISTRIBUIȚI

132433 – 31102014  – Ambasada Republicii Cehe impreuna cu Ambasada Austriei si Consulatele Onorifice ale Austriei si Cehiei la Timisoara sarbatoresc impreuna in data de 31 octombrie 2014 Zilele Nationale ale celor doua tari in Bastionul Timisoara, incepand cu orele 18.30.

 Cu aceasta ocazie vor evolua ansambluri folclorice ale minoritatilor ceha si germanofona, care au venit in Banatul romanesc inca din perioada monarhiei habsburgice. Totodata, vor fi prezentate doua expozitii pentru a marca 100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial. Evenimentul se va desfasura in prezenta ambasadorului Republicii Cehe, Jiří Šitler, a ambasadorului Austriei, Gerhard Reiweger, si a consulilor onorifici ale celor doua tari la Timisoara, Stefan Motec si, respectiv, Vasile Onofrei, potrivit unui comunicat primit de la Consulatul Onorofic al Austriei la Timişoara.

Expozitia „Arta in transeele Primului Razboi Mondial”, pregatita de Institutul de Istorie Militara din Praga, formata din 24 de panouri, ilustreaza reactia artistilor plasticieni cehi in legatura cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, cu vestile sosite de pe campurile de lupta sau propriile zile petrecute pe front. Expozitia cuprinde operele artistului plastic de renume international Frantisek Kupka si ale altor pictori cehi faimosi. De mentionat este, de pilda, ciclul de grafica al artistului Josef Vachal format din sapte xilografii in culori care evoca intr-un mod singular momentele inspaimantatoare ale razboiului, pe care autorul le-a vazut ca pe o creatie a diavolului. O parte independenta a expozitiei o formeaza caricaturile si desenele de amator, dar cu atat mai impresionante, provenite din jurnalele de insemnari ale soldatilor. Expozitia va fi accesibila publicului in perioada 1-15 noiembrie in incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran“ din Timisoara.

Expozitia itineranta „Anul 1914 – (Ne)linistea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, ilustreaza contextul socio-cultural al Austriei de acum un secol.  Anii dinaintea Primului Razboi Mondial sunt adesea reprezentati ca „linistea dinaintea furtunii”. Contrar acestui cliseu insa, Austria trecea printr-o perioada efervescenta, in care viata sub toate aspectele ei se indrepta spre modernism: feminismul modern lua amploare, Sigmund Freud cerceta subconstientul, muzica parasea fundamentele armoniei, iar pictura se elibera tot mai mult de concret. Pentru texte si selectia imaginilor semneaza istoricul de arta Stefan Kutzenberger de la Muzeul Leopold din Viena. Expozitia organizata in Romania cu sprijinul Ministerului Federal pentru Europa, Integrare si Afaceri Externe al Austriei a poposit la Arad si Timisoara, urmand ca finisajul ei sa aiba loc in cadrul evenimentului dedicat Zilelor Nationale ale Austriei si Cehiei la Timisoara.

„In Banat, romanii, cehii si austriecii sunt puternic legati de o istorie comuna. Celebrarea impreuna, in spirit european, constituie pentru noi o forma foarte naturala. Cu aceasta expozitie vrem sa reamintim toate victimele Primului Razboi Mondial, indiferent de ce parte au luptat. Soldatii cehi, austriaci si romani, ale caror suferinte  sunt ilustrate, au luptat atat in randurile Antantei, cat si ale armatei austro-ungare”, a declarat Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe in Romania.

„Realizarile culturale majore din perioada 1900, considerate a fi «inceputul epocii moderne» in Austria, au fost o urmare a diversitatii culturale din perioada Dublei Monarhii, ce a cuprins tari si regiuni din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Dupa dezastrele a doua Razboaie Mondiale, reuniti astazi intr-o Europa noua, dorim, prin celebrarea comuna a Zilei Nationale cu prietenii nostri cehi,  sa asezam ceea ce ne uneste mai presus de ceea ce ne separa si sa reliefam valoarea radacinilor noastre culturale comune”, a spus ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.