Acasă Externe Turcia: Constantin Brâncoveanu evocat la Istanbul

Turcia: Constantin Brâncoveanu evocat la Istanbul

DISTRIBUIȚI

132095 – 20102014 –  Personalitatea voievodului martir, Constantin Brâncoveanu, decapitat de turci împreună cu fii ai săi acum 300 de ani, este evocată zilele acestea la Istanbul. Anul acesta a fost declarat Anul Brâncoveanu, în semn de omagiu adus domnitorului. Pe parcursul întregului an, atât în ţară, cât şi în străinătate, au loc evenimente care rememorează faptele şi personalităţile care au marcat epoca sa.

Tricentenarul Constantin Brâncoveanu a strâns, pe 19 octombriela Istanbul, academicieni, universitari, diplomaţi şi ierarhi, care au evocat în cadrul unui simpozion ştiinţific, la biserica românească, personalitatea celui care s-a jertfit pentru credinţa creştină.

Aceștia au participat la un “Te Deum” în catedrala cu hramul Sfintei Muceniţe Paraschevi, rectitorită de cel pe care ortodoxia română l-a aşezat în rândul sfinţilor, anunță Radio România Actualități.

Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a donat bisericii româneşti o placă comemorativă, care va aminti urmaşilor sacrificiul ultimului mare voievod din neamul Basarabilor.

Delegaţia română a fost primită de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului care a subliniat că: „admir cultura şi nivelul vostru de civilizaţie şi vă asigur că veţi avea întotdeauna în mine un prieten al naţiunii şi al Bisericii Ortodoxe Române”.

În programul manifestărilor vor avea loc, pe 20 octombrie, o întâlnire şi o dezbatere cu reprezentanţii comunităţilor româneşti, inclusiv ai diasporei basarabene din Istanbul. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.