Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Parlamentul European cere Turciei retragerea navelor din apele teritoriale ale Ciprului

Bruxelles: Parlamentul European cere Turciei retragerea navelor din apele teritoriale ale Ciprului

DISTRIBUIȚI

132775 – 13112014 – Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat apelul Uniunii Europene către Turcia, în vederea respectării apelor teritoriale şi suveranităşii Ciprului, după ce, în luna octombrie a acestui an, mai multe nave cu pavilion turcesc au intrat în zona economică exclusivă cipriotă. Intervenţia eurodeputatului PSD a avut loc miercuri, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului European, în prezenţa lui Johannes Hahn, noul comisar european pentru Politica de Vecinătate şi negocieri pentru Extindere.

„Cred că este important sa încep prin a reitera o parte din conţinutul rezoluţiei care urmează a fi votată mâine. Suntem extrem de îngrijoraţi de prezenţa Turciei în zona economică exclusivă a unui stat membru – Cipru. Acest lucru trebuie să fie stopat imediat! Cerem Turciei să respecte obligaţiile impuse atât de dreptul internaţional cât şi de statutul ei de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană şi să-şi retragă navele din apele Uniunii Europene. Acest lucru fiind spus, membrii grupului Socialiştilor şi Democraţilor susţin fără ezitări integrarea Turciei în Uniunea Europeană! Avem certitudinea că dialogul nostru cu partenerii turci va continua şi va avea un rezultat profitabil pentru ambele părţi. Turcia este un partener strategic pentru Uniunea Europeană şi de aceea, atâta timp cât Turcia este ataşată relaţiei cu UE va trebui să primească garanţiile din partea ei privind viitorul său european. Voi termina prin a exprima sprijinul necondiţionat al grupului nostru pentru continuarea negocierilor de reunificare între partea cipriotă greacă şi partea cipriotă turcă. Am încredere că reluarea negocierilor de reunificare fără precondiţii este răspunsul la problema cipriotă şi că exploatarea hidrocarburilor va fi benefică pentru ambele comunităţi, pentru Cipru în ansamblu său şi pentru statele din regiune care vor fi implicate în exploatare” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

            În luna octombrie, Turcia a trimis nave în zona economică exclusivă a Ciprului, astfel încât, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a suspendat negocierile pentru pace cu Turcia în zona de nord, regiune controlată de această ţară.

Tot în urmă cu o lună, liderii europenei au solicitat Turciei să respecte apele teritoriale şi suveranitatea Ciprului în zona sa economică exclusivă. Parlamentul European a propus o rezoluţie comună ca răspuns la această situaţie, rezoluţie care va fi adoptată astăzi. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.