Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Noi măsuri prudențiale privind piața RCA

Bucureşti: Noi măsuri prudențiale privind piața RCA

DISTRIBUIȚI

132599 – 06112014 – Autoritatea de Supraveghere Financiară a adoptat un set de măsuri prudențiale privind piața RCA ce se referă la modificarea normelor RCA, îmbunătățirea procedurii de soluționare a petițiilor din sectorul asigurări și ajustarea, în scop prudențial, a cerințelor minime referitoare la calitatea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor, a anunțat azi instituția.

Asigurătorii RCA/intemediarii în asigurări nu pot oferta, promova şi comercializa asigurări RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de primă notificate Autorităţii de Supraveghere Financiară, notează Curierul Natinal.

De asemenea, asigurătorii RCA au obligaţia de a practica aceeași primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat și este interzisă asigurătorilor sau intemediarilor acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraţilor la încheierea unei poliţe.

Oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum 3 zile şi să conţină în mod obligatoriu următoarele informaţii: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă şi data până la care oferta este valabilă;

Aceasta trebuie să conţină criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv răspunsurile oferite de către potenţialul asigurat (spre exemplu: vârstă, domiciliu, marcă vehicul etc.).

Obligaţia Asigurătorul RCA va fi obligat să utilizeze tarife de primă astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, arată norma ASF.

Asigurătorii au obligația să efectueze analize trimestriale privind nivelul cheltuielilor de achiziție înregistrate și să adopte măsurile care se impun pentru a asigura concordanța politicilor de achiziție cu obligațiile asumate prin polițele încheiate. ASF își rezervă dreptul ca, pe baza analizei indicatorilor raportați, în scopul protejării asiguraților/păgubiților, să intervină prin limitarea comisionului de intermediere.

De asemenea norma prevede interzicerea modificării tarifelor de primă mai devreme de 12 luni de la ultima modificare (notificată către ASF);

Intermediarii au obligația de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăților în numerar să vireze integral în contul societății de asigurare prima încasată aferentă polițelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.