Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: România susţine devoltarea Coridorului de Transport de Marfă Marea Neagră-Marea Caspică

Bucureşti: România susţine devoltarea Coridorului de Transport de Marfă Marea Neagră-Marea Caspică

DISTRIBUIȚI

133004 – 24112014  – Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, pe 24 noiembrie, o întrevedere cu membrii unei delegaţii a Parlamentului din Turkmenistan (Majilis), condusă de Ahmet Amangeldâevici Chariev, preşedintele Comisiei pentru relaţiile cu autorităţile locale.

Vizita delegaţiei parlamentare turkmene în România se înscrie în programul de studiu în domeniul respectări drepturilor omului „Strengthning the system to protect reproductive rights and gender equality”, derulat de Fondul Naţiunilor Unite pentru populaţie, împreună cu Parlamentul din Turkmenistan şi Camera Deputaţilor din Parlamentul României.

În cadrul primirii la Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a evidenţiat calitatea deosebită a relaţiei bilaterale româno-turkmene şi atenţia pe care partea română o acordă extinderii şi aprofundării acesteia. Totodată, a salutat înfiinţarea, la 1 august 2014, a Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Majilis-ului de la Aşgabat şi a exprimat încrederea cu privire la rolul pe care acest for îl va avea în intensificarea dialogului româno-turkmen pe linie parlamentară.

Partea română a subliniat necesitatea valorificării potenţialului existent pentru ca nivelul cooperării economice să egaleze nivelul calitativ al dialogului politic dintre România şi Turkmenistan. A evidenţiat nevoia unor demersuri orientate pentru intensificarea şi diversificarea schimburilor comerciale, cu accent pe cooperare şi proiecte concrete în domenii diverse, mai ales cel energetic şi al transporturilor.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea avansării proiectului Coridorului de Transport de Marfă Marea Neagră-Marea Caspică, co-iniţiat de România şi Turkmenistan, şi a exprimat încrederea cu privire la rolul substanţial pe care dezvoltarea acestui coridor l-ar putea avea asupra proiectelor din Regiunea Extinsă a Mării Negre la care participă România.

A evidenţiat totodată nivelul substanţial al cooperării bilaterale româno-turkmene în domeniul educaţiei şi a făcut trimitere la cadrul de studii universitare oferit prin Programul de colaborare între Ministerele Educaţiei din România şi Turkmenistan pentru anii 2012-2017 care prevede acordarea, anual, până la 25 de burse tinerilor turkmeni, pentru studii la diverse universităţi din România, ca bursieri ai statului român. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.