Acasă Sud-Est Constanta Constanta: 136 de ani de la reintegrarea Dobrogei în statul român modern

Constanta: 136 de ani de la reintegrarea Dobrogei în statul român modern

DISTRIBUIȚI

132794 – 14112014 –  Astazi se implinesc 136 de ani din momentul in care Dobrogea, teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră, a fost reintegrat statului român modern. La Constanța, evenimentul va fi sărbătorit, pentru al doilea an consecutiv, printr-o suită de manifestări, organizate sub egida Consiliului Județean Constanța și a Instituției Prefectului.

Expoziții cu documente vechi, fotografii de colecție și cărți-document, o lansare de carte dedicată unei personalități: Marin Ionescu-Dobrogianu.

Toate aceste activități se vor desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, clădire cu valoare de simbol a orașului de la mare, construită după planurile arhitectului Victor Stefănescu, ca sediu al Primăriei – a doua clădire a administrației locale după revenirea vechiului Kiustenge în hotarele României.

Programul va fi întregit de un concert de cântece patriotice, susținut de corala Aromonia, și un spectacol cu dansuri și cântece multietnice, organizat într-un spațiu cu mare încărcătură simbolică: Piața Ovidiu.

Pe 14 noiembrie 1878, la Brăila se desfășurau festivitățile care au precedat intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea, noteatză Radio Romania Actualitati.

Atunci au fost citite două documente fundamentale semnate de domnitorul Carol I: „Proclamația către dobrogeni“ și „Înalt Ordin de Zi către Armată”, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.