Acasă Stiință Elveţia: Premieră: O femeie în fruntea CERN

Elveţia: Premieră: O femeie în fruntea CERN

DISTRIBUIȚI

 132592 – 06112014 – Fizicianul Fabiola Gianotti a fost aleasă pentru a conduce Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) devenind prima femeie care ajunge în fruntea organizației, ea urmând să fie desemnată oficial pentru acest post în luna decembrie, iar mandatul său de cinci ani va începe în ianuarie 2016, potrivit Financiarul.ro.

Gianotti a condus experimentul “Atlas” în cadrul CERN în perioada în care cercetătorii au detectat bosonul Higgs. Grupul din care a făcut parte a studiat rezultatele ciocnirilor dintre protoni încărcați pozitiv la viteze care se apropie de cea a luminii. Ea a devenit cunoscută publicului larg datorită rolului său în anunțarea acestei descoperiri în anul 2012.

Grupul CERN, cu sediul în Elveția, a anunțat selectarea Fabiolei Gianotti la 4 noiembrie. Ea și-a început activitatea la CERN în 1987, la scurt timp după ce a absolvit Universitatea din Milano.

În vârstă de 52 de ani, Fabiola Gianotti îl va înlocui din funcție pe Rolf Heuer, care a condus CERN încă din primele zile ale Marelui Accelerator de Particule (Large Hadron Collider, prescurtat LHC) finalizat în 2008 lângă Geneva.

LHC a fost proiectat și construit pentru a descoperi dovezi ale existenței bosonului Higgs, o particulă subatomică care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare.

Laboratorul CERN a fost înființat în 1954, oferind fizicienilor și altor cercetători posibilitatea de a utiliza cele mai performante instrumentele științifice din lume pentru descoperirea secretelor profunde ale naturii.

“Este o mare onoare și responsabilitate pentru mine să fiu selectată ca următorul director general al CERN urmând celor 15 predecesori care au ocupat această funcție. Mă voi angaja pe deplin pentru a menține excelența CERN în toate atributele sale, cu ajutorul tuturor, inclusiv a Consiliului CERN, a personalului și a utilizatorilor din întreaga lume”, a spus Gianotti. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.