Acasă Politic Ungaria: Impuls legislativ pentru construcţia gazoductului South Stream

Ungaria: Impuls legislativ pentru construcţia gazoductului South Stream

DISTRIBUIȚI

 132522 – 04112014 –  Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream, o noua sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeana, transmite Bloomberg.  Cu 132 de voturi pentru si 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii sa construiasca un gazoduct chiar daca nu are licentele necesare pentru a-l opera.

“Scopul acestui amendament este sa dea un impuls South Stream si sa arate Rusiei ca Ungaria ia in serios acest proiect”, a declarat Attila Holoda, expert in domeniul energiei.

Saptamana trecuta, directorul principalei companii ungare implicate in proiectul South Stream declara ca Ungaria ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.

Compania de stat MVM detine 50% din actiunile companiei mixte responsabila pentru sectiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealalta jumatate fiind detinuta de Gazprom. Compania mixta nu are insa licenta necesara pentru constructia si operarea conductei.

 South Stream este un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc in Europa, ocolind insa Ucraina. Ungaria vrea sa urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom,

dar se loveste de rezistenta exprimata de Comisia Europeana, care considera ca proiectul South Stream nu respecta decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele care transporta gazele naturale.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua – spre nord, prin Serbia, Ungaria si Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei.

Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.