Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Donald Tusk a preluat şefia Consiliului European

Bruxelles: Donald Tusk a preluat şefia Consiliului European

DISTRIBUIȚI

133190 – 02122014  –  Fostul premier polonez Donald Tusk este, incepand de luni, noul presedinte al Consiliulul European. Tusk a primit stafeta din partea lui Herman van Rompuy, fostul presedinte al Consiliului European, in cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles.

Polonezul este primul presedinte al Consiliului care provine dintr-o fosta tara comunista. Misiunea lui nu va fi una usoara, in primul rand din cauza crizei din Ucraina.

„Daca sunteti putin emotionati in legatura cu aceasta schimbare a sefului, nu va faceti griji, eu sunt poate chiar mai emotionat decat dumneavoastra”, a declarat Donald Tusk, noul presedinte al Consiliului European.

„Este un presedinte care vine dintr-o tara care in urma cu 25 de ani era despartita de Uniune prin Cortina de Fier. Acum, este la carma celei mai importante institutii politice a Uniunii noastre. Este cu adevarat un moment special”, a spus si Herman Van Rompuy.

Donald Tusk s-a facut remarcat mai ales prin succesul economic pe care l-a cunoscut Polonia in timpul mandatului sau de premier. Vazut ca un moderat pragmatic, el a fost deseori criticat pentru relatiile apropiate cu Germania si, in special, cu Angela Merkel.

Mandatul presedintelui Consiliului European este de doi ani si jumatate, cu posibilitate de reinnoire. El stabileste politica generala si este principalul reprezentant al Uniunii Europene pe plan extern. – PROMPT MEDIA

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.