Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cernea continuă războiul cu BOR

Bucureşti: Cernea continuă războiul cu BOR

DISTRIBUIȚI

133594 –  17122014 –  Deputatul independent Remus Cernea a transmis Biroului Permanent al Camerei Deputatilor ca, la ceremonia de investitura a presedintelui ales Klaus Iohannis, binecuvantarea din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) reprezinta o incalcare grava a caracterului secular al statului roman si solicita scoaterea acestui moment din desfasuratorul ceremoniei.

„Stimati membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, in Memorandumul intern cu privire la Sedinta comuna solemna a Camerei Deputatilor si Senatului din 21 decembrie 2014 consacrata ceremonialului depunerii juramantului de catre domnul Klaus – Werner Iohannis, presedintele ales al Romaniei, a fost introdus un moment care incalca prevederile legale si constitutionale pe care le voi mentiona si umbreste statura de garanti ai drepturilor si libertatilor cetatenesti a principalelor institutii politice alese ale tarii, Parlamentul si Presedintia Romaniei”, spune Cernea in cererea adresata, marti, conducerii Camerei, potrivit Ziare.com.

El precizeaza ca, imediat dupa prezentarea hotararii Curtii Constitutionale privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in cadrul ceremoniei a fost introdusa binecuvantarea din partea patriarhului BOR a investiturii noului sef al statului.

„Un astfel de moment este de natura sa afecteze grav caracterul secular al statului roman si sa puna in mod simbolic doua institutii laice fundamentale, Parlamentul si Presedintia, sub autoritatea religioasa a unui cult anume”, arata Cernea.

Deputatul independent mentioneaza ca printr-un astfel de moment este incalcata legea nr. 489 din 2006 care prevede, la Art. 9 ca: „in Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee”, respectiv „cultele sunt egale in fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult”.

„Este evident ca invitarea liderului unui cult anume sa acorde o binecuvantare la o ceremonie de o asemenea insemnatate pentru statul roman reprezinta o incalcare a neutralitatii statului fata de orice credinta religioasa si o forma de promovare si de creare a unui privilegiu fata de un cult anume”, afirma Remus Cernea.

El subliniaza ca „pe langa afectarea grava a neutralitatii statului roman fata de culte este afectat si dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie al presedintelui ales, al parlamentarilor si al cetatenilor romani care au o alta religie decat cea majoritara ori care nu au niciuna”.

„Plenul parlamentului unei democratii nu este o institutie dedicata manifestarilor cu caracter religios ale unui cult, ci reprezinta un for de dezbatere si legiferare in care nimeni nu este privilegiat ori discriminat pe baza religiei sale. Nu in ultimul rand, prin introducerea unei astfel de binecuvantari din partea liderului unui cult anume este transmis mesajul si sentimentul ca Romania nu este un stat laic ori secular, ci unul mai degraba fundamentalist religios”, arata Cernea.

Cernea cere ca acest moment sa fie eliminat din desfasuratorul sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului din 21 decembrie. El indica faptul ca o solicitare similara va fi adresata si Biroului Permanent al Senatului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.