Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cinci persoane reţinute în dosarul Mediafax

Bucureşti: Cinci persoane reţinute în dosarul Mediafax

DISTRIBUIȚI

133489 –  11122014 –  Cinci persoane au fost reţinute de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Mediafax. Procurorii de la Parchetul General vor propune judecătorilor arestarea lor preventivă, porivit Adevarul.ro.

Peste 100 de poliţişti şi procurori au descins în această dimineaţă la mai multe sedii ale firmelor din grupul Mediafax. În total, este vorba despre percheziţii făcute la 14 adrese din Bucureşti şi din Ilfov, într-un nou dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, instrumentat de Parchetul General.

La 8 decembrie a. c., Orlando Nicoară, fostul şef al Mediafax Group, a fost audiat la Parchetul General. La ieşirea din sediul instituţiei acesta a precizat că este suspect într-un dosar de evaziune fiscală.

Nicoară anunţa, la începutul săptămânii, că şi-a dat demisia de la conducerea Mediafax Group de la începutul lunii octombrie, iar plecarea sa nu ar avea nicio legătură cu dosarul penal.

„Mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie”, a precizat Orlando Nicoară.

La 6 decembrie a. c., 11 persoane din grupul MediaPro au fost arestate preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti fiind acuzaţi implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul se ridică la 15 milioane de lei.    Mai mult, în acest caz, pe 9 iulie, au fost arestate alte unsprezece persoane. Asta după ce cu o zi înainte fuseseră reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea.

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.   Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.   Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.   O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

La sfârşitul verii, clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de înfiinţarea popririi asiguratorii pe banii datoraţi de aceştia companiei. ANAF spune că măsura a fost luată din cauza datoriilor companiei Mediafax care se ridică la 21 de milioane de lei (4.7 milioane de euro).

Drept urmare, la sfârşitul lui noiembrie, Mediafax Group şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. Compania deţine, printre altele, site-urile gandul.info, prosport.ro, zf.ro, apropo.ro, mediafax.ro, dar şi Ziarul Financiar.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.