Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Decoraţia regală “Nihil Sine Deo” pentru COSR

Bucureşti: Decoraţia regală “Nihil Sine Deo” pentru COSR

DISTRIBUIȚI

133236 –  03122014  – Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a primit, marţi, cu prilejul centenarului, decoraţia „Nihil Sine Deo” din partea Casei Regale, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta. Decoraţia i-a fost înmânată preşedintelui COSR, Alin Petrache, de către principesa moştenitoare Margareta, care a fost însoţită de soţul său, principele Radu, principesa Maria şi principele Nicolae, potrivit Gandul.info.

Din partea COSR au fost prezenţi Alin Petrache, Ioan Dobrescu, Elisabeta Lipă, Adrian Stoica, Ivan Patzaichin, Violeta Beclea-Szekely, Nicu Vlad, Laura Badea, George Boroi, Irina Deleanu şi Georgeta Damian.

Alin Petrache i-a oferit principesei Margareta un tablou cu însemnele COSR, dar şi o insignă a forului.

„Dintr-o nefericită întâmplare, Comitetul Olimpic a luat naştere în acelaşi an în care a început primul război mondial şi într-un anume fel, această sută de ani pe care a parcurs-o, ca şi Jocurile Olimpice moderne, s-a suprapus peste cele mai grave drame umanitare. Comitetul Olimpic a trebuit să treacă prin primul război mondial, sportivii români au trebuit să treacă prin al doilea război mondial, printr-un devastator război rece de patru decenii, dar şi printr-un sfert de secol care a urmat după 1989, în care unele dintre federaţiile române de sport au întâmpinat unele dintre cele mai mari umilinţe pe care le-au avut de la înfiinţare din cauza lipsei de fonduri. Ştim că centenarul pe care îl sărbătorim cu mândrie e cu atât mai glorios, cu cât nu s-a petrecut în secolul cel mai uşor din istoria noastră. Şase generaţii ale Casei Regale au fost alături de COSR”, a declarat principele Radu, după ceremonia de înmânare a decoraţiei.

Preşedintele COSR, Alin Petrache, a afirmat că forul pe care îl conduce este onorat pentru distincţia primită. „E un privilegiu pe care îl valorizăm corect şi care ne onorează. Acordarea acestei decoraţii regale reprezintă o ilustră confirmare a aportului olimpismului românesc în evoluţia şi statutul ţării noastre. În calitate de purtători ai acestei decoraţii, suntem mai determinaţi să ne demonstrăm valoarea având alături de noi Casa Regală a României. Iată că aceşti o sută de ani nu rămân nepunctaţi de nimeni şi sunt recunoscuţi de Casa Regală”, a adăugat Petrache.

Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la data de 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I, şeful Casei Regale a României. Ea poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar, care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc. Decoraţia poate fi acordată şi unor instituţii sau organizaţii, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă acestor criterii.

Comitetul Olimpic Român a fost înfiinţat în 1914 şi este o asociaţie de interes naţional aparţinând mişcării olimpice. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.