Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Dosarul privatizărilor strategice amânat, din nou, de  ICCJ

Bucureşti: Dosarul privatizărilor strategice amânat, din nou, de  ICCJ

DISTRIBUIȚI

133357 –  08122014 – Instanţa supremă a amânat pentru 17 decembrie judecarea dosarului privatizărilor strategice, deoarece Gabor Kerekes, unul dintre inculpați, nu a fost extrădat din Germania pentru a putea participa la proces, informează Romania Libera.

La termenul de luni al procesului, judecătorii au constatat că magistraţii Curţii de Apel din Köln nu a soluţionat cererea de extrădare a lui Gabor Kerekes şi au emis o decizie doar privind arestarea preventivă a acestuia, în vederea extrădării.

În acest context, instanţa supremă a constatat că există un viciu de procedură privind citarea acestui inculpat, fiind nevoită să amâne până la 17 decembrie discutarea contestaţiilor din acest caz.

Avocatul lui Kerekes a spus despre clientul său, în sala de judecată, că a fost ridicat în 8 octombrie de anchetatorii germani şi dus în arest, iar de la acel moment a avut doi avocaţi.

Întrebat de instanţă de ce Kerekes a avut nevoie de doi avocaţi în Germania, apărătorul acestuia le-a explicat magistraţilor că primul avocat german angajat nu ar fi avut cunoştinţe în materia extrădării, astfel că a fost necesară concedierea lui şi angajarea altuia.

Totodată, avocatul le-a spus judecătorilor că clientul său este un om de bună-credinţă şi că în cazul în care se va dispune lăsarea sa în libertate, în cazul procedurii de extrădare, acesta va veni singur la instanţă.

Potrivit sursei, instanţa supremă a luat în discuţie, din oficiu, chestiunea privind măsurile preventive aplicate celorlalţi inculpaţi din acest dosar, context în care procurorul DIICOT a arătat că deşi Curtea Constituţională (CC) a infirmat din punct de vedere constituţional articole privind controlului judiciar, măsura preventivă poate fi menţinută, întrucât decizia Curţii nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

La rândul lor, avocaţii au arătat că decizia CC este limpede şi trebuie să se bucure de o aplicare imediată, astfel că judecătorii ICCJ ar trebui să ridice de îndată măsura controlului judiciar stabilit în cazul inculpaţilor. Instanţa supremă a rămas în pronunţare cu privire la această solicitare.

În dosarul privatizărilor strategice, în care sunt judecaţi Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Vadim Benyatov, Stamen Stanchev şi Gabor Kerekes, instanţa ar fi trebuit, la 26 noiembrie, să audieze inculpaţii, să asculte pledoariile avocaţilor şi ale procurorului de caz şi, în final, să stabilească data la care se va pronunţa decizia definitivă.

Preşedintele completului de judecată a anunţat atunci că Gabor Kerekes a fost reţinut în Germania, dar încă nu a fost predat autorităţilor române. Întrucât Kerekes nu a fost prezent la termenul din 26 noiembrie, pentru a da declaraţii, instanţa a stabilit că este lipsă de procedură în cazul acestuia şi a amânat dezbaterile pentru 8 decembrie.

În 15 octombrie, Completul de cinci judecători al instanţei supreme a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Gabor Kerekes, după ce acesta a plecat din ţară, deşi era sub control judiciar. Kerekes a transmis instanţei un email prin care a anunţat că pleacă în Germania, ataşând scrisori electronice şi copia unui bilet de întoarcere.

Tot atunci a fost dispusă măsura controlului judiciar în cazul foştilor miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, al lui Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu. Procurorii DIICOT ceruseră instanţei ca în cazul celor patru să fie luată măsura arestului la domiciliu, în contextul în care Kerekes a plecat din ţară. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.