Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ghinion

Bucureşti: Ghinion

DISTRIBUIȚI

 133506 –  12122014 – Şedinţa specială de vineri a Guvernului, destinată aprobării proiectului de buget pe anul viitor, a fost reprogramată pentru ora 17.00. Iniţial, şedinţa a fost pregătită pentru ora 10.00. Guvernul a amânat şedinţa din motive tehnice legate de închiderea pe cifre a unor poziţii de filă bugetară.

Vineri dimineaţa s-a constatat că „s-au strecurat” unele erori la introducerea datelor.

În acelaşi timp, reprezentanţii Guvernului transmit că amânarea este cauzată de faptul că nu a fost încheiată procedura de introducere a datelor în sistem de toate ministerele şi autorităţile.

Este o situaţie tehnică, dar bugetul nu poate fi transmis la Parlament cu anexe incomplete”, susţin reprezentanţii Guvernului.

Bugetul pe 2015 a fost publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor. Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 226,360 milioane de lei, reprezentând 31,9% din PIB, iar cheltuielile la 239,364 milioane de lei, respectiv 33,7% din PIB.

„Bugetul pe anul viitor cuprinde creşteri pentru Educaţie, Sănătate, Apărare, Infrastructură, iar prioritizarea investiţiilor publice va fi consolidată pentru fructificarea potenţialului de creştere economică. Cheltuielile destinate investiţiilor, în 2015, însumează 44,76 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2014, adică o crestere de 23,8%”, a explicat ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov  prin intermediul unui  comunicat de presă.

Sumele alocate anul viitor învăţământului vor creşte cu 7,9%, de la 23,4 miliarde lei la 25,2 miliarde lei, în timp ce pentru sectorul transporturilor creşterea este de 15,6%, de la 19,8 miliarde lei la 22,9 miliarde lei. Majorări de circa 3% ar urma să fie aplicate şi în domeniul apărării, de la 9,66 miliarde lei la 9,949 miliarde lei şi cel al sănătăţii, de la 27,2 miliarde lei la 28,1 miliarde lei.

Și agricultura va primi sume mai mari cu 5,75%, de la 5,82 miliarde la 6,16 milliarde lei.

„Bugetul Ministerului Sănătatii nu se reduce! Ca valoare absolută, cheltuielile aferente domeniului Sănătate cresc cu 3,2%, în special pentru investiţii şi dotări în spitalele din administraţia centrală si locală, cât şi pentru investiţii din fonduri europene nerambursabile. În schimb, ca urmare a creşterii veniturilor din contribuţiile de asigurări sociale, determinată în principal de evoluţia indicatorilor macroeconomici şi de plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale, a avut loc o diminuare a transferurilor de echilibrare către bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Aşadar, sumele alocate pentru Sănătate în 2015 sunt mai mari faţă de 2014”, se mai arată în comunicat.

Premierul a cerut miercuri miniştrilor să lucreze „nonstop” la proiectul de buget pentru anul viitor, pentru ca documentul să fie finalizat până vineri, la ora 10.00, când a fost programată şedinţa specială de guvern, şi să fie transmis Parlamentului în aceeaşi zi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.